Sony ziet verkoop compactcamera's sterk dalen

jesse kraal 3114 6
Sony heeft in het afgelopen kwartaal iets meer omzet gedraaid dan dezelfde drie maanden een jaar eerder. Het ligt vooral aan de toenemende vraag naar compacte systeemcamera's en professionele filmcamera's, want de markt voor compactcamera's krimpt sterk in.

Sony verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 4,4 miljoen compactcamera's. Hoewel dit een behoorlijk aantal lijkt, is dat maar liefst zeventien procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een zeer forse afname. De compacte systeemcamera's zitten in de lift, Sony draagt dat aan als reden voor de terugloop in verkoop van compacts.

Marktaandeel

Hoewel Nikon in het eerste kwartaal van 2012 juist meer compactcamera's verkocht dan in het jaar ervoor, lijkt de trend te zijn dat compactcamera's steeds meer marktaandeel moeten inleveren aan smartphones met steeds beter wordende camera's.

Pech

Het zit de Japanse fabrikanten sowieso niet heel erg mee. Na de overstromingen in Taiwan en de tsunami in Japan zelf staat ook de Yen erg hoog. Ongunstig voor bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van export, want het gaat met name ten koste van de winstmarges. Kijk bijvoorbeeld naar Nikon, die de winst bijna zag halveren ondanks de toegenomen verkoop van camera's.

Sony HX20V
Compact camera's lijken steeds meer terein te verliezen aan met name smarphones.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Eric Romein

Misschien moet Sony ook beter naar de consument luisteren. Bij een topmodel compactcamera en bijbehorend prijskaartje horen ook goed werkende functies. En als er serieus problemen zijn dan zouden ze op z'n minst z'n best kunnen doen ze te onderzoeken in plaats van aan te geven dat er al weer een opvolger is.
Ik bezit de Sony HX9V en ben heel benieuwd naar de ervaringen van anderen. Misschien is dit niet de juiste plaats, geef dan aub aan waar dat wel kan. De Sony HX9V was uitgeroepen tot camera van het jaar 2011-2012 (Eisa award). Met vele mogelijkheden en een uitstekende videokwaliteit.
De video is inderdaad prachtig. Maar de foto's zijn in automatische modus vaak te rood. Ik stel de kleuren nu in op reƫel, contrast op hoog en 1/3e stop onderbelichting. De flitser binnenshuis doet het erg goed in standaard-iso waarde. Helaas is die al snel 800 met veel ruis tot gevolg. Zodra ik de iso-waarde omlaag brengt past de camera niet automatisch de sluitertijd aan, dus wordt de foto veel te donker. Buitenshuis fotograferen geeft weer een gele gloed over de foto. Gewone flits en invulflits geeft geen verschil in beeld waardoor je beperkt bent in cratieve mogelijkheden. De foto's worden ook met veel compressie opgeslagen met als gevolg veel jpeg-problemen.
Verder werkt de handmatige modus uitstekend en is de MR-stand met eigen standaardinstellingen ook super. Zo kun je met omwegen toch vaak nog mooie foto's krijgen, maar creatief met instellingen omgaan is een ander verhaal .

afbeelding van anoniem

Je verwacht teveel van een compact camera ;)

afbeelding van Freddy

Ik werk met niks anders dan Sony,heb een goeie compact DSC-HX1,ook een reflex da A200,en nog de laatste Systeemcamera de Nex-5N,voor deze laatste heb ik in de periode rond Nieuwhaar een lensje bijbesteld namelijk de 16 mm,heeft meer dan 6 maanden geduurd en heb ze nog niet,ben dan maar overgeschakeld naan Sigma 19 mm,denk dat ze nu nog niet te krijgen is de 16 mm,kwa service vergeet het maar bij sony,nieuwe camera(s verkopen dat wel,en dan doen ze er dom van det de verkoop tegenvalt,denk dat je niet ver moet zoeken waar de fouten liggen,

afbeelding van Eric Romein

Ik verwacht inderdaad best veel van een compactcamera maar dat mag ook wel als ze in die klasse duur zijn. Maar ik weet ook heel goed de beperkingen (meer ruis bij weinig licht). Maar als ze een 16MP bestand opslaan met een grootte van pakweg 2,3Mb dan heeft dat niets met de camera te maken maar met de programmeurs van Sony. Of de marketingafdeling die liever een Nex-serie erbij verkoopt.

Wat mij vooral stoort is de houding van Sony als er iets mis is en om mij heen hebben familieleden hetzelfde meegemaakt met telefoons en DVD-recorders. Dus mederkers van Sony, een product verkopen is al lastig, een klant tevreden houden is heel wat anders en juist in deze tijd erg belangrijk.

Overigens, sinds gisteren de Leica V-Lux 40 in gebruik (dezelfde als de Panasonic TZ-30) en die geeft wel goede kleuren, geen jpeg-fouten en natuurlijk wat ruis bij weinig licht maar een stuk beter. Het kan dus wel!

afbeelding van Ge

Ik ben het hier helemaal mee eens en ben ook van mening dat Sony een paar flinke missers heeft gemaakt in de hx9v. Volgens mij allemaal op te lossen met een firmware update. Maar de dag dat Sony met een firmware update voor welk product dan ook komt moet nog komen. Je betaalt bij Sony meestal een goeie prijs voor hun producten. Dan mag je wel wat support verwachten. Sony reageert ook nauwelijks op mailtjes. Beetje triest eigenlijk.
Ge.

afbeelding van HereIsTom

Ik ben ook erg teleurgesteld in Sony. Had de eerste digitale camera's FD5 en F505 en die maakte betere foto's dan met de HX9V!
Als reactie van Sony kreeg ik horen dat het aan mij zou liggen en dat ze deze klachten nog niet eerder hadden gehad, verder konden ze niks voor me doen, bedankt Sony!