Sony WX1 en TX1 krijgen Exmor R cmos-sensor

Julian 1125 0
Sony introduceert twee nieuwe compactcamera’s. De Cyber-Shot WX1 en TX1 zijn uitgerust met Exmor R cmos-sensor, die volgens Sony meer licht vangt en daardoor minder ruis geeft.

Met de Cyber-Shot WX1 en TX1 brengt Sony twee nieuwe, slanke compacts op de markt. Een belangrijke troef is de gebruikte Exmor R-sensortechnologie. Sony maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde back illuminated-cmos-technologie, waarbij de laag lichtgevoelige receptoren naar de oppervlakte wordt gehaald. Volgens Sony is 10-megapixel cmos-sensor, die te vinden is in beide camera’s, in staat om goede foto’s te maken in lichtomstandigheden waar andere camera’s het moeilijk krijgen. De Exmor R-sensor moet garant staan voor ruisvrije beelden.

10 fps in hoge resolutie

Het nieuwe tweetal deelt niet alleen dezelfde sensor, ook zijn beiden uitgerust met mechanische sluiter. In combinatie met de snelle cmos-sensortechniek levert dat een maximale snelheid van 10 beelden per seconde op, in de hoogste resolutie. Ook filmen beide camera’s probleemloos in 720P-resolutie (30 fps), met bitrate naar keuze (9Mbps of 6Mbps).Sony heeft bovendien de nieuwe Sweep-Panoramafunctie toegevoegd aan het tweetal. Door de ontspanknop ingedrukt te houden en de camera horizontaal of verticaal vloeiend te bewegen maakt de camera tien beelden in een seconde en ‘lijmt’ deze naadloos aan elkaar. De WX1 kan een foto maken met radius van 256 graden, de TX1 moet het doen met 185 graden. In de nieuwe ‘Handheld Schemerlicht’-modus kunnen de nieuwe camera’s snel achter elkaar zes foto’s maken in matige lichtomstandigheden en deze combineren tot één opname met weinig ruis.

Sony Cyber-Shot WX1

De Sony WX1 krijgt een G-lens. ‘Oorspronkelijk ontwikkeld voor de digitale spiegelreflex­camera’s’, aldus de fabrikant. Sony claimt een hoge lichtsterkte van f/2.4. Deze waarde haal je echter alleen in de flinke groothoekstand van 24mm. Het objectief beschikt over 5x optische zoom, in de uiterste 120mm stand is de grootste diafragmaopening een weinig indrukwekkende f/5.9. De WX1 is uitgerust met 2,7-inch lcd-scherm met 230.000 beeldpunten. De camera komt in zwart zilver en goud op de markt voor een adviesprijs van 350 euro.


Sony Cyber-Shot TX1

Speerpunt van de TX1 is het compacte ontwerp met groot 3-inch aanraakgevoelig display. Ondanks het forse formaat telt het scherm ‘slechts’ 230.000 beeldpunten, terwijl Sony in 2008 al een vergelijkbare camera met hogeresolutiescherm op de markt bracht. Het slanke toestel krijgt een 4x optische zoomlens met bereik van 35 tot 140mm. De Cyber-Shot TX1 komt in grijs, zilver, blauw, goud en roze op de markt voor een adviesprijs van 400 euro.