Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards

Nadja Geskus 2283
De winnaars van de Sony World Photography Awards zijn bekend. De awards hadden dit jaar een recordaantal deelnemers. Er waren 230.103 inzendingen, vanuit 186 verschillende landen. De inzendingen bestonden uit 127.098 professionele inzendingen en 103.005 open- en jeugdinzendingen. De bekendmaking vond plaats tijdens een prijsuitreiking in Londen, in aanwezigheid van toonaangevende spelers binnen de fotografie-industrie.

De Sony World Photography Awards zijn een initiatief van de World Photography Organisation waarbij jaarlijks de beste fotografen ter wereld worden beloond en bekroond. De awards geven winnende en genomineerde fotografen een kans om ontdekt te worden en hun loopbaan verder uit te bouwen. Dit jaar is de negende editie van de Sony World Photography Awards. Voor het eerst won een fotograaf een prijs in twee professionele categorieën. Kevin Frayer won in de Documentaire categorie voor zowel Mensen als Milieu de eerste prijs. Alle winnende en genomineerde beelden zijn te zien in het Londense Somerset House van 22 april tot en met 8 mei. Alle winnaars ontvingen de nieuwste digitale fotoapparatuur van Sony.

Asghar Khamseh

De Iraanse fotograaf Asghar Khamseh wint de Iris d'Or Photographer of the Year Award en daarmee een bedrag van $25.000,-. Hij is verbonden aan het Iraanse persbureau Mehr, dat voornamelijk focust op mensenrechten. De winnende serie ‘Fire of Hatred’ is een krachtige serie portretten en werpt licht op het toenemende aantal zuuraanvallen in Iran en het gebrek aan beschikbare medische, financiële en psychologische ondersteuning via overheidsinstellingen en ngo's.

Aanvallen met zuur zijn een misdaad waarbij de slachtoffers niet alleen te kampen hebben met de fysieke en psychische gevolgen, maar ook met sociaal stigma en schuldgevoel. De portretten bieden de gefotografeerde vrouwen en mannen een kans om hun verhaal wereldkundig te maken. De jury was unaniem onder de indruk van het werk van Asghar.

Dominique Green, de voorzitter van de documentaire jury, over het werk: “Portretten van verminking als gevolg van maatschappelijk geweld zijn beelden die je raken. De oude traditie van documentaire fotografie schrikt er niet voor terug om dit thema aan te pakken. De kracht van Asghar Khamsehs indrukwekkende serie ‘Fire of Hatred’ berust in het feit dat die de kijker een intieme blik biedt op wat hij of zij misschien liever niet van nabij bekijkt. De daarbij getoonde empathie en het respect waarmee hij te werk is gegaan, maken dat de kijker een getuige wordt en niet alleen maar een toeschouwer.”

Maroesjka Lavigne

Belgische fotografe Maroesjka Lavigne (1989) is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Professionele Landschapsfotografie. De fotografe was één van de 14 winnaars in de professionele categorie. “Ik ben enorm verheugd dat ik de kans krijg mijn kijk op de wereld tonen door te doen wat ik het liefste doe. Ik hoop dat mijn beelden de kijker even meevoeren uit zijn dagelijkse werkelijkheid en hem de schoonheid laten zien van deze desolate landschappen,” reageerde Lavigne op haar bekroning van de Sony World Photography Awards.

Maroesjka Lavigne haalde haar masterdiploma aan de Universiteit Gent. Haar werk werd al meerdere malen bekroond. De zoutpannen en uitgestrekte zandduinen van Namibië, spelen de hoofdrol in haar serie "Land of Nothingness". De serie was eerder dit jaar te zien in de Robert Mann Gallery in New York.

“Namibië is vernoemd naar zijn woestijn. Het is een van de dunstbevolkte plekken op Aarde en wordt visueel gekenmerkt door rijke kleuren in een dor landschap dat toch voortdurend in verandering is. Wie het Namibische landschap wil leren kennen, heeft geduld nodig. Na urenlang rijden lijkt de leegte alleen maar te groeien; je komt zelden andere mensen tegen en alleen de strategisch geplaatste tankstations herinneren je aan een wereld buiten deze leegte. Je rijdt uren aan een stuk, gefascineerd door het delicaat uitgebleekte landschap. Je wordt begeleid door kuddes giraffen en zebra's, overschaduwd door zwermen flamingo's, verrast door een plotseling opduikende familie olifanten.”

Annick Donkers

De Belgische Annick Donkers behaalde de 3de plaats in de categorie Professionele Sportfotografie. Donkers’ serie “Lucha Libre Extrema” documenteert een keiharde, illegale worstelwedstrijd in Mexico-Stad, de tegenwoordige woonplaats van de fotografe.
“Het belangrijkste voor mij is dat ik mijn intuïtie volg, ongeacht wat mensen zeggen. Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan, en hoewel het een lange en moeilijke weg was, toont deze nominatie voor de Sony World Photography Awards dat het juiste keuze was. Ik ben bijzonder trots op mezelf.”

Het werk van beide Belgische fotografen is als onderdeel van de Sony World Photography Awards Tentoonstelling 2016 van 22 april tot 8 mei te zien in het Londense Somerset House. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek over de winnaars en de geselecteerde werken op de shortlist. Het boek is te koop via de website van Sony World Photography Awards.

Sofia Jern

De Student Focus Photographer of the Year Award, is voor Sofia Jern (23). Sofia won Sony-apparatuur ter waarde van €30.000,-. Haar serie volgt de levens van ‘glue boys’, jonge drugsgebruikers die aan de realiteit proberen te ontsnappen in de straten van Kitale, Kenia.

Student Focus werkt wereldwijd samen met meer dan 400 onderwijsinstellingen. Het is een van 's werelds toonaangevende cursusprogramma's voor fotografiestudenten. Het programma wordt ondersteund door het British Journal of Photography.

Ga naar de website van Sony World Photography Awards voor een overzicht van alle winnaars.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja