Sony wijzigt specificaties RX1

Julian 1530 0
Sony heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in de specificaties van de RX. Continue scherpstellen blijkt niet mogelijk tijdens het fotograferen, de AF-C-stand verdwijnt dan ook van het wieltje. Ook verandert de snelste sluitertijd.

Het prototype van de Sony RX1 was uitgerust met een knop voor continu-scherpstelling. Deze verdwijnt, maakt Sony Japan nu bekend. Bij het fotograferen is enkel AF-S beschikbaar. Schakel je de autofocus in tijdens het filmen, dan zal AF-C gebruikt worden.

Sony RX1 geen af-c

Links de RX1 zoals die tot nu toe getoond werd, rechts de RX1 zonder AF-C

Sluitertijden

Bij de aankondiging van de RX1 gaf Sony de fullframe compacte een snelste sluitertijd van 1/2000e seconde. Niet erg vlot en dus te langzaam om in fel zonlicht met volledig open diafragma (f/2) te schieten.

Sony maakt nu bekend de specificaties iets gewijzigd te hebben. In fel zonlicht heb je nog steeds een nd-filter nodig, want bij grote diaframa-openingen blijft 1/2000e seconde de maximale sluitertijd.  Bij f/4 is dat 1/3200e seconde en bij f/5.6 of kleiner kan de sluitertijd verkort worden tot 1/4000e seconde.

Het feit dat je met grote diafragma's geen snelle sluitertijden kunt gebruiken is een oorzaak van de sluiter in de lens. Bij de kleine diafragma's maakt de sluiter een kortere beweging, de lensopening is immers minder groot. Daardoor zijn bij hoge diafragmagetallen snellere sluitertijden mogelijk.