Sony werkt aan sensor met witte pixels

jesse kraal 3151 0
Sony heeft een presentatie gegeven over haar activiteiten op het gebied van sensortechnologie. Momenteel zijn ze een van de grootste producenten van beeldchips en die positie willen ze verder verstevigen. Het grootste nieuws is een sensor met witte pixels.

Sony produceert momenteel wereldwijd de meeste ccd's maar wil ook marktleider worden op het gebied van cmos-sensoren. Sony-sensoren vind je niet alleen terug in foto- en videocamera's, vooral mobiele telefoons vormen een goede markt voor de Japanse elektronicagigant. Ruim tachtig procent van Sony's sensoren vind haar weg naar mobiele telefoons. Het marktaandeel bedraagt op dat vlak elf procent, daar is dus nog winst te halen. Er gaan geruchten dat de nieuwe iPhone een sensor van Sony zal krijgen, dus groei lijkt mogelijk te zijn.

Sony presentatie

Marktaandeel

Digitale foto- en videocamera's mogen bij elkaar dan goed zijn voor ongeveer twaalf procent van Sony's sensorproductie, het marktaandeel is beduidend groter. Bij de videocamera's bedraagt dat maar liefst 98 procent terwijl het bij dslr's en compactcamera's respectievelijk 38 en 64 procent is.

Sony presentatie

Nieuwe technologie

Om de sterke positie te behouden komt Sony met nieuwe sensortechnologie. Deze toekomstige beeldchip heeft niet het traditionele bayerpatroon met rode, blauwe en groene pixels, maar voegt daar ook kleurloze pixels aan toe. Deze witte pixels moeten zorgen voor een hoger dynamisch bereik. Heb je bij een bayersensor nog een dubbele hoeveelheid groene pixels, de eenvoudigere verdeling van pixels op de nieuwe sensor maakt het mogelijk een 32 procent hogere resolutie te krijgen bij videobeelden.

Het is een van de belangrijke technologieën die Sony wil gebruiken om tot een 'Super Reality'-sensor te komen: een sensor die meer kan waarnemen dan het menselijk oog. Andere technologieën die ze daarvoor willen gebruiken zijn bijvoorbeeld backlit-sensoren en hogere opnamesnelheden.  Via de Sony-website kun je de twee presentaties volledig bekijken.

Sony presentatie

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse