Sony voert snelheid XQD-kaarten op tot 168MB/s

Julian 2013 0
Gelijktijdig met de Nikon D4 bracht Sony haar eerste XQD-geheugenkaarten op de markt. De D4 is momenteel dan ook de enige camera waarin je deze nieuwe geheugenstandaard kunt gebruiken. Sony voert nu de snelheid op tot 168MB/s.

De eerste XQD-kaarten die Sony begin 2012 aankondigde hebben een maximale lees- en schrijfsnelheid van 125MB/s. Behoorlijk vlot, maar niet sneller dan de snelste CF-kaarten op de markt. Lexar heeft bijvoorbeeld CompactFlash-geheugen met snelheid van 150MB/s.

Sony XQDDe maximale theoretische snelheid van CF-kaarten ligt op 167MB/s. Sony kondigt nu de nieuwe S series XQD-kaarten aan die hogere snelheden halen dan deze limiet. Met lees- en schrijfsnelheid van 168MB/s zijn de nieuwe kaarten niet noemenswaardig sneller dan de theoretische maximumsnelheid van CompactFlash-geheugen, er zijn echter geen CF-kaarten op de markt die de maximale snelheid halen. De nieuwe S-Series-kaarten van Sony zijn dan ook de snelste geheugenkaartjes die je in je Nikon D4 kunt stoppen.

Een nieuwe cardreader kopen is niet nodig, voor de MRW-E80 kun je een update downloaden zodat je de kaartjes sneller kunt uitlezen.

In juli komt de 64GB XQD S Series-kaart op de markt. In september volgt een 32GB-variant. Hoeveel de snelle kaarten kosten is nog niet bekend.