Sony patenteert RGBCMY(WW)-sensoren

jesse kraal 1573 0
Er wordt de laatste jaren behoorlijk geëxperimenteerd met de opbouw van sensoren. Toch hebben al die ontwerpen één ding gemeen: de pixels zijn altijd vierkant. Sony zet ook dat principe overboord en komt met twee ontwerpen die driehoekige en zeshoekige pixels laten zien.

Liefhebbers van sensortechniek kunnen de laatste tijd hun lol niet op. Naast Panasonic's 'microsplitters', Fujifilm's X-Trans-sensoren en een kijkje achter de schermen bij CMOSIS in de aankomende DIGIFOTO Pro, is er nu bijzondere sensortechniek van Sony te zien op het Japanse blog Egami. Sony zet in het patent de conventionele rgb-kleurlensjes overboord en kiest voor clusters van zes, of zelfs acht, voor verschillende kleuren licht gevoelige pixels.

Sensor

Drie- of zeshoekige pixels?

In het eerste geval gaat het om driehoekige pixels, gegroepeerd in clusters van zes. Behalve de bekende rgb-pixels, zijn er ook fotodiodes gevoelig voor cyaan, magenta en geel licht. Ook in het tweede ontwerp zien we zeshoeken, alleen zijn het dan de pixels zelf die deze vorm hebben. Ze zijn in een honingraadstructuur gegroepeerd in clusters van acht en hebben behalve de RGBCMY-pixels van het voorgaande ontwerp nog twee extra pixels die gevoelig zijn voor alle kleuren licht (W). Dit zal waarschijnlijk vooral de gevoeligheid ten goede komen.

Sensor

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse