Sony patenteert bewegende SLT-spiegel

jesse kraal 1124 0
Enkele jaren terug verraste Sony vriend en vijand met de A33 en A55, twee camera's waarbij de spiegel niet wegklapt, maar halfdoorlatend is. Ook een optische zoeker ontbrak. Nu lijkt Sony te werken aan een bewegende spiegel, maar zoals 'vroeger' wordt het niet.

Sony's spiegelreflexcamera's mogen die naam eigenlijk niet dragen, de SLT-modellen zijn voorzien van een halfdoorlatende spiegel die niet opklapt. Tot nu toe dan, want een onlangs gepubliceerd patent, te zien op Egami-blog, laat zien dat Sony mogelijk werkt aan een camera met halfdoorlatende spiegel die wél kan bewegen.

Sony SLT
Sony's SLT-techniek laat een groot deel van het licht door, het restant wordt gebruikt om scherp te stellen met fasedetectiefocus.

Evenwijdig aan sensor

Groot verschil is dat de spiegel niet omhoog wegklapt, zoals bij een conventionele spiegelreflex, maar dat deze wordt gekanteld zodat hij evenwijdig staat aan de sensor. Het doel van deze techniek is echter niet helemaal duidelijk. Ons Japans is stoffig en ook de Google-vertaling weet er niet echt een leesbaar stuk van te maken. Het lijkt erop dat de spiegel in schuine stand vooral infraroodlicht naar de af-sensor stuurt en het zichtbare licht doorlaat naar de sensor. In verticale positie laat de spiegel ook het infraroodlicht door.

Infrarood

Tot op heden zijn het vooral specialistische camera's die infraroodlicht doorlaten, zoals de Canon 60Da en de Pentax 645D IR. Deze zijn respectievelijk bedoeld voor astrofotografie en kunstfotografie. Voor conventionele camera's lijkt het patent dan ook minder interessant. Een andere probleem is dat infraroodlicht een andere golflengte heeft en ook anders wordt gebroken dan zichtbaar licht. Daardoor zou een autofocussysteem dat werkt met enkel infraroodlicht er steeds een stukje naast zitten.

Spiegel
De spiegel kan evenwijdig aan de sensor worden gedraaid.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse