'Sony NEX-camera in dslr-achtige behuizing gaat ILC-3000 heten'

Julian 3396 10
Sony kondigt vermoedelijk binnenkort een nieuwe spiegelloze camera aan, met dezelfde E-vatting als de NEX-camera's, maar dan in een spiegelreflexachtige behuizing. Volgens SonyAlphaRumors gaat dit toestel, dat de concurrentie aan moet gaan met instap-dslr's, ILC-3000 heten.

Sony heeft al tal van NEX-camera's uitgebracht, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: het formaat is erg compact. Dat is natuurlijk een van de voordelen van een compacte systeemcamera, maar toch zit niet iedereen op een (hele) kleine camera te wachten.

Volgens SonyAlphaRumors zal Sony daarom binnenkort een NEX-camera introduceren in een behuizing die meer weg heeft van een spiegelreflex. Denk aan camera's zoals de Panasonic G6/GH3. Een ingebouwde elektronische zoeker lijkt dan ook vrijwel een zekerheid.

De camera zal vermoedelijk niet als NEX door het leven gaan. De geruchtensite weet te melden dat het toestel de naam ILC-3000 krijgt. Dat lijkt te duiden op een compleet nieuwe cameralijn.

ILC wordt regelmatig gebruikt als afkorting voor 'Interchangeable Lens Camera' en waarschijnlijk is dat ook waar de letters in de naam ILC-3000 voor staan.

Sony wil met het toestel waarschijnlijk concurreren met instapspiegelreflexen. Afhankelijk van de prijs en specificaties zouden dat camera's als de Nikon D3100/D3200 en de Canon EOS 1100D/600D kunnen zijn (de al wat oudere Nikon D3100 en Canon 600D worden door de fabrikanten nog geleverd als instapmodel, ondanks dat er opvolgers zijn).

De komst van een dslr-achtige camera zonder spiegel lijkt er ook op te duiden dat Sony haar SLT-lijn aan het afbouwen is. Deze camera's beschikken al over een elektronische zoeker, de halfdoorlatende spiegelconstructie heeft in camera's als de A77 en A99 enkel nog nut om een fasedetectiesysteem te faciliteren. Als dat opgevangen kan worden met fasedetectie en/of snelle contrastautofocus op de sensor met gelijke prestaties, dan heeft de SLT-constructie geen voordelen meer.

afbeelding van Seth Matahelumual

Hoe zeker is de naamgeving van dit model? Weet nog dat ze een soortgelijke afkorting (EVIL) hadden voordat het duidelijk werd dat het de NEX-lijn ging heten. Is er al meer informatie over de vatting?

afbeelding van Julian

EVIL (electronic viewfinder with interchangeable lens) is nooit officieel gebruikt door fabrikanten en dat zien we ook niet zo snel gebeuren.

De vatting wordt een E-Mount, dezelfde als de NEX-camera's dus. Het is de 'formfactor' die afwijkt. Volgens de geruchten althans - al zijn die behoorlijk hardnekkig. In de loop van augustus/september komt Sony waarschijnlijk zelf met het officiele nieuws.

afbeelding van Matt H. Imaging

SLT werd vanaf het begin al gezien als een "stop-gap technology": een soort van tussenpaus dus. Omdat on-sensor PDAF nog niet goed genoeg was, werd de SLT spiegel gebruikt. Eigenlijk is een SLT camera gewoon een "mirrorless" camera met een beamsplitter voor de PDAF module. Nu on-sensor PDAF beschikbaar begint te komen is het niet meer dan logisch dat de SLT spiegel eruit gaat: de spiegel veroorzaakt lichtverlies.

De belangrijke vraag is niet of SLT gaat verdwijnen maar: wat gaat er gebeuren met de A-mount? Gezien het feit dat Sony nog steeds nieuwe lenzen voor A-mount op de markt brengt lijkt het me logisch dat de A-mount niet gaat verdwijnen. Sony zelf heeft ook aangegeven de A-mount te blijven gebruiken voor geavanceerde APS-C en FF camera's.

Het kan overigens ook anders: een SLR-like E-mount camera, met beeldstabilisatie in de body, in combinatie met een goede A/E mount adapter is effectief hetzelfde als een A-mount camera. Zo een camera is eigenlijk nog beter: je kunt zowel E-mount als A-mount lenzen gebruiken, en via allerlei adapters die er voor de NEX op de markt zijn kun je ook een heleboel ander glas erop zetten.

afbeelding van Julian

Een spiegelloze camera uitbrengen met A-mount zou zonde zijn, dan zit er gewoonweg een gapend gat tussen de vatting en de sensor. Een E-mount met een A-mount-adapter lijkt mij de enige logische optie.

afbeelding van Matt H. Imaging

Ik zie het probleem niet. Als je de huidige Sony SLT camera's bekijkt, zijn dat toch al vrij forse dingen ( de compacte A3x serie is uit productie), dus die ruimte tussen de mount en de sensor is geen issue.

afbeelding van Julian

Het is geen 'probleem', maar het beperkt de mogelijkheden. Een E-mount met optionele A-mount adapter is veelzijdiger en als er toch geen spiegelconstructie in zit, waarom niet?

afbeelding van Matt H. Imaging

Op zich klopt die redenatie. Ik zou als A-mount gebruiker met zo een optie geen probleem hebben, mits alles blijft functioneren zoals het nu doet, en de beeldstabilisatie in de body blijft. Het is alleen dat vanwege de korte registerafstand van de E-mount je een rare constructie gaat krijgen bij een grote SLR-like camerabody; de camera moet plots dunner worden op de plek van de mount. Bij kleinere bodies heb je dat probleem niet zo. Wat betreft de flexibiliteit heb je natuurlijk gelijk: zo een SLR E-mount camera met A-mount adapter is veel flexibeler in het gebruik van allerlei lenzen. Alleen hoop ik dan dat (zoals ik eerder aangaf) dat er niet zoals bij NEX gekozen wordt voor beeldstabilistatie in de lens, maar in de body (zoals bij de huidige A-mount camera's).

afbeelding van Anonymous

"ik zou als A-mount gebruiker met zo een optie geen probleem hebben, mits alles blijft functioneren..."

zo een = zo'n

afbeelding van Guno Tjon

Ik heb een nex camera. Groot nadeel is nog steeds dat klikken op de splitsecond van het moment bij sport niet mogelijk is. Kan het aan mijn 18-200mm lens liggen?

afbeelding van Anonymous

18-200 is niet echt geschikt voor sport fotografie. Ik weet niet welke NEX je hebt, maar ik had een NEX6 die kon nog geen oma met een rollator bijhouden...