Sony maakt snellere XQD-geheugenkaarten, ondersteuning in Nikon D4S

Julian 2310 2
Sony heeft een nieuwe serie XQD-geheugenkaarten uitgebracht. De kaarten in de G Series halen leessnelheden tot 400MB/s en schrijfsnelheden tot 350MB/s. Nikon kondigt aan dat de D4S de snellere kaarten ondersteunt, waardoor er meer raw-bestanden in de buffer passen.

De eerste generatie XQD-geheugenkaarten van Sony haalden snelheden tot 125MB/s. Dat werd een stukje opgekrikt tot 180MB/s met de N Series, met de nieuwe G Series wordt er een flinke stap vooruit gemaakt naar 400MB/s.

Sony prijst de nieuwe XQD-geheugenkaarten aan voor gebruik in haar professionele filmcamera's, zoals de PXW-FS7. De Nikon D4 en D4S zijn momenteel de enige fotocamera's die gebruikmaken van dit type geheugenkaarten.

Volgens Dpreview heeft Nikon aangekondigd dat de D4S gebruik kan maken van de snelheid die de Sony XQD G Series biedt. Door de hogere snelheden kan het buffergeheugen sneller geleegd worden naar de geheugenkaart. Met de nieuwe kaarten kun je maar liefst 200 raw-bestanden in een burst schieten met de Nikon D4S, een flinke vooruitgang ten opzichte van de 133 foto's die haalbaar waren met XQD-kaarten van de vorige generatie.

Op de website van Sony Nederland zijn de nieuwe XQD-kaarten nog niet te zien. Euroadviesprijzen zijn ook niet bekend. Bij Amerikaanse webwinkels zien we prijzen beginnend bij 163,5 dollar voor de 32GB-uitvoering. Voor 64GB betaal je 363,95 dollar en de XQD G Series-kaart met 128GB opslagruimte kost 799,95 dollar.

Sony XQD

afbeelding van Anoniem

"Met de nieuwe kaarten passen er maar liefst 200 raw-bestanden in de buffer van de Nikon D4S, een flinke vooruitgang ten opzichte van de 133 foto's die in de buffer passen met de eerdere XDQ-kaarten."

Lijkt me sterk dat er ineens meer raw foto's in het buffer passen.
Door de snellere schrijfsnelheid van een geheugenkaart raakt het buffer hooguit minder snel vol omdat er per seconde meer data weggeschreven kan worden en er dus minder data gebufferd hoeft te worden.

afbeelding van Julian

Klopt. Verkeerde woordkeuze in het artikel. Ik pas het aan. Bedankt voor de feedback!