Sony maakt camcorder met Super 35mm-sensor

Julian 1498 0
Sony heeft de PMW-F3L aangekondigd, een high-end camcorder met Super 35mm Exmor cmos-sensor. De full HD-film­camera kan overweg met hoge bitrates en brengt volgens Sony bioscoopkwaliteit naar filmmakers met een klein budget.

Een filmfunctie bleef lang achterwege op de dslr's van Sony. Inmiddels zijn de instapcamera's van de fabrikant voorzien van video en kwam er de op de consument gerichte Sony NEX-VG10, maar een betaalbaar high-end alternatief had Sony nog niet.

Daar komt met de komst van de Sony PMW-F3L camcorder verandering in. Het apparaat gaat de concurrentie aan met de Panasonic AG-AF100 4/3-camcorder. De camera wordt geplaatst in de Sony CineAlta-lijn en krijgt een Super 35mm Exmor-cmos. Sensoren van dit formaat zijn in grote ongeveer gelijk aan aps-c-sensoren.


Specificaties

De Sony PMW-F3L beschikt over tal van mogelijkheden waar professionele filmmakers warm voor zullen lopen. Zo ondersteund de camcorder 10bit 4:2:2 HD-SDI output, 1920x1080 opnamen in 23.98p met bitrates tot 35Mbps en ongecomprimeerde geluidsopname. Er zijn twee geheugensloten voor SxS-geheugenkaarten aanwezig, een speciaal type opslag voor professionele camcorders.

F3-mount met PL-adapter

Sony voorziet de PMW-F3L van een nieuwe F3-lensmount, waar de fabrikant diverse (zoom)objectieven voor uit zal brengen. Ook wordt de camera geleverd met PL-adapter, de standaard in de filmindustrie.


Prijs en verkrijgbaarheid

Wanneer de PMW-F3L op de markt verschijnt en wat de videocamera gaat kosten is nog niet bekend. Het alternatief van Panasonic, de AG-AF100 met Four Thirds-sensor kost zo'n 5000 dollar.