Sony maakt 20-megapixel Micro Four Thirds-sensor

Julian 2575 1
Hoewel Sony zelf geen Micro Four Thirds-camera's maakt, levert de fabrikant wel sensoren met dit formaat. Op de Sony-website zijn de typenummers van een aantal nieuwe sensoren te zien, waaronder een 20-megapixel MFT-chip.

Sony is een van de grootste sensorfabrikanten ter wereld. In veel camera's zijn chips van Sony te vinden. Niet alleen in de dslr's van Nikon en Pentax, maar ook in compacte systeemcamera's van Olympus. Zo beschikt de OM-D E-M5 bijvoorbeeld over een Sony-sensor.

SonyAlphaRumors merkt op dat er op Sony.net een drietal nieuwe sensoren worden vermeld, het gaat om de IMX27, IMX269 en IMX159. De meest opvallende chip in het rijtje is de IMX269, een 20-megapixel MFT-sensor. De Micro Four Thirds-camera's van Olympus en Panasonic werden tot nu toe met maximaal 16 megapixels uitgerust, maar het is dus mogelijk dat er in de toekomst 20-megapixelcamera's verschijnen. Ook is er een nieuwe 16-megapixel mft-sensor te zien: de IMX159.

De IMX27 is een 24-megapixel aps-c-sensor. Sony maakt al jaren aps-c-sensoren met deze resolutie, maar mogelijk is dit een nieuwe chip die hogere fotografeersnelheden mogelijk maakt. Bij volledige resolutie kan de chip 19 keer per seconde uitgelezen worden. Het is niet bekend of deze sensor momenteel al in camera's te vinden is. De meeste fabrikanten doen geheimzinnig over de afkomst van de sensoren in hun camera's, bovendien worden de exacte typenummers vrijwel nooit vermeld.

afbeelding van Arnold van Wijk

De IMX27 voor de Fuji X-Pro2 ?
Er gaat al een tijdje het gerucht dat de X-Pro2 uitgerust gaat worden met een 24mp sensor, de huidige 16mp is ook afkomstig van Sony.
http://www.fujirumors.com/fujifilm-x-pro2-will-have-18000-mechanical-shu...