Sony kondigt HX1 compact met CMOS-sensor aan

Redactie 990 0
Sony heeft op de PMA in Las Vegas een nieuwe high-end compactcamera aangekondigd met een 9,1 megapixel CMOS-sensor.

De High Zoom Cyber-shot DSC-HX1, zoals de camera voluit heet,  beschikt over een 28 -560mm superzoomlens. Deze zogenoemde 'G-lens' is volgens Sony in eerste instantie ontwikkeld voor Sony’s digitale spiegelreflexcamera’s.

CMOS-sensor
De DSC-HX1 beschikt over Sony’s nieuw ontwikkelde Exmor CMOS-sensor met een effectieve resolutie van 9,1 megapixels. Deze beeldsensor is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Sony Alpha digitale spiegelreflexcamera’s, al is het sensorformaat van de vairant in de HX1 wel dat van een 'traditionele' compactcamera. Volgens Sony is de sensor sterk wat betreft ruisprestaties op hogere ISO-waarden.De sensor ondersteunt twee nieuwe opnameprogramma's die beeldruis voorkomen bij opnames met weinig licht. Bij het vastleggen van statische onderwerpen worden in de ‘Handheld Schemerlicht’-modus heel snel zes frames vastgelegd die gecombineerd worden tot een geoptimaliseerde afbeelding. Bij het vastleggen van bewegende beelden voorkomt de ‘Anti Motion Blur’-modus bewegingsonscherpte. Ook hier worden heel snel zes frames vastgelegd om een heldere afbeelding samen te stellen.

Mechanische sluiter
De DSC-HX1 beschikt over een mechanische sluiter, dit in tegenstelling tot de vaak gebruikte digitale sluiter in compactcamera’s. In combinatie met de BIONZ-beeldprocessor en de Exmor CMOS-sensor legt de camera maximaal tien beelden per seconde vast op hoge resolutie.

Sweep Panorama-modus
Nieuw is ook de Sweep Panorama-modus. Hier kun je een panorama schieten door de ontspanknop vast te houden en de camera orizontaal of verticaal vloeiend te bewegen. De camera maakt tien aparte beelden per seconde die naadloos aan- en over elkaar worden gemonteerd.

Daarnaast beschikt de camera over Intelligent Scene Recognition, een techniek die automatisch lichtomstandigheden herkent en de camera-instellingen  hierop aanpast. De camera heeft daarnaast een kantelbaar 3-inch lcd-scherm

De Sony HX1 is beschikbaar vanaf begin mei 2009 en kost 550 euro.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie