'Sony komt nog dit jaar met digitale middenformaatcamera'

Julian 1925 1
Volgens geruchten komt Sony mogelijk binnen vijf a zes maanden met een camera die gebruikmaakt van een cmos-sensor met afmetingen van 44x33mm. Het zou gaan om de chip die ook wordt gebruikt in de recent aangekondigde Hasselblad H5D-50c, Phase One en de vernieuwde Pentax 645D.

Begin dit jaar werden de eerste digitale middenformaatcamera's met cmos-sensor gepresenteerd. Zowel de Hasselblad H5D-50c, Phase One IQ250 als de Pentax 645D '2014' maken gebruik van een 50-megapixelsensor met afmetingen van 44x33mm uit de fabriek van Sony.

SonyAlphaRumors zegt van twee anonieme bronnen hints ontvangen te hebben dat Sony ook zelf een camera gaat maken met deze chip, nog dit jaar zou het toestel op de markt komen, mogelijk in vijf a zes maanden.

De bronnen benadrukken dat Sony met de camera niet gaat concurreren met de digitale middenformaatcamera's van Hasselblad en Pentax, het zou gaan om iets 'compleet anders' en bovendien zou het prijskaartje veel lager komen te liggen. 

Wat het precies wordt is nog de vraag. Zou Sony werken aan een systeemcamera zoals de A7 en A7R met de grotere sensor, of wordt het een model in de RX-serie met vast objectief? Het blijft voorlopig gissen, mogelijk kondigt Sony rond de Photokina het nieuws zelf aan.

Sony-sensor

afbeelding van RH Boks

Zoals ik al weken eerder op de site heb gemeld zal Sony met een betaalbaar middenformaat camera uitkomen, mogelijk in samenwerking met Fuji (die ook de Hasselblad H serie en objectieven voor een groot deel maakt). De enorme know how van Fuji op het gebied van middenformaat zal hopelijk worden gebruikt. Ik voorspel een prijs van € 4000 tot € 7000 voor dergelijke camera. waarschijnlijk met vast objectief (zoom) of misschien toch nog met wisselobjectief wie weet verassen ze ons. Niet onwaarschijnlijk zal Sony ook nog in de toekomst een nog grotere sensor uitbrengen (56x42) of (54x69) mark my words.