'Sony komt met fullframe NEX-camera'

Julian 4288 0
SonyAlphaRumors zegt er vrijwel zeker van te zijn dat er een fullframe NEX-camera op komst is. Concrete details ontbreken en wanneer we de camera te zien zullen krijgen is nog niet bekend, maar volgens de geruchtensite hoeft dat niet heel lang meer te duren.

Een fullframe NEX-camera maken is voor Sony niet zomaar een kwestie van een grote sensor in bijvoorbeeld de NEX-7 stoppen, de huidige E-mount-objectieven zijn gemaakt voor aps-c-sensoren en kunnen niet zomaar met een fullframe-sensor gebruikt worden.

Ook is het nog maar de vraag of de afstand van de E-mount geschikt is voor fullframe-objectieven. Vorig jaar doken de eerste geruchten over een camera met hybride lensvatting al op. Nu geeft SonyAlphaRumors met een SR5-rating (de hoogste rating die een gerucht kan krijgen op de site) aan dat Sony met een fullframe NEX-camera komt.

Hybride vatting?

Mogelijk gaat het dus om een camera met een hybride lensvatting. Sony zou de fullframe-camera uit kunnen rusten met een cropmodus, net als Nikon doet op haar FX-camera's. Je zou dan de bestaande NEX-objectieven voor aps-c-sensoren kunnen blijven gebruiken met een kleiner deel van de sensor.

Door een adapter op de mount te schroeven kan de afstand tussen objectief en sensor vergroot worden, waardoor fullframe-objectieven de volle beeldsensor kunnen voorzien van lichtgevoelige informatie.

Details volgen

Hoe Sony het precies gaat aanpakken is nog niet bekend, maar de geruchtensite zegt in de loop van de komende dagen meer informatie te kunnen plaatsen. Het is nog de vraag wanneer we officieel informatie over de camera te weten komen, eind augustus kondigt Sony waarschijnlijk eerst de NEX-5R en NEX-6 aan, bieden met aps-c-sensor die voorzijn zijn van fasedetectiepixels. Desondanks zegt Andrea van SonyAlphaRumors in een reactie op het bericht dat het wel eens 'sooner than later' zou kunnen worden.