Sony komt met FDR-X3000R 4K-actiecamera

Sony komt met FDR-X3000R 4K-actiecamera

Jasper van Bladel 1546 0
Sony introduceert een nieuwe 4K actiecamera, de nieuwe compacte 4K FDR-X3000R. De camera is uitgerust met B.O.SS-beeldstabilisatietechnologie. Hij beschikt over een nieuwe 1/2,5-type 8,2MP Exmor R CMOS-sensor en een nieuw ZEISS Tessar-objectief.

De toevoeging van B.O.SS-technologie betekent dat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken over een schokkerige video. Het aangepaste ontwerp van de B.O.SS-beeldstabilisator zorgt ervoor dat de FDR-X3000R uiterst compact blijft. Deze actiecamera is daardoor gemakkelijk te monteren op een fiets, helm of ander voertuig.

Naast de beeldstabilisatietechnologie biedt de camera nog een aantal noviteiten. Het licht wordt bijvoorbeeld opgevangen via een nieuwe 1/2,5-type 8,2MP Exmor R CMOS-sensor, die een groter pixelformaat heeft dan diens voorganger. De FDR-X3000R heeft een nieuw ZEISS Tessar-objectief, dat volgens Sony een natuurlijker beeld biedt met beduidend minder vervorming. De beeldverwerking met een hoge bitsnelheid van 4K met 100Mbps en Full HD in 50Mbps in het XAVC S-formaat zijn mogelijk door dezelfde BIONZ X-processor als die van A7-camera's. De combinatie van de beeldsensor met de processor staat een volledige pixeluitlezing toe zonder pixel-binning voor echtere kleuren en beperkte trileffecten. De stereomicrofoon beschikt over Wind Noise Reduction.

App

De FDR-X3000R wordt geleverd met de nieuwe Live-View-afstandsbediening die ongeveer 30% kleiner is dan diens voorganger en kan worden bevestigd aan diverse montageaccessoires zoals de optionele Handlebar Mount (VCT-HM2) via de vattingsadapter. Tevens is de camera te bedienen vanaf een smartphone of tablet dankzij de gratis PlayMemories Mobile-app. De nieuwe camera en de Live-View-afstandsbediening hebben beide een gelijkwaardige gebruikersinterface en menusysteem. Deze is zeer gebruiksvriendelijke waardoor het eenvoudig is om te navigeren in menu's en instellingen zoals gewenst te personaliseren.

4K

Naast de mogelijkheid om 4K-video's te maken biedt dit nieuwe model de optie om ca. 8,3MP intervalopnamen te registreren voor 4K time-lapse video's. Het bewerken en delen van deze beelden kan via de gratis Action Cam Movie Creator PC-software.

De functies die erg populair zijn bij bestaande actiecamera-modellen zijn behouden in het nieuwe model. Onder deze functies vallen de hoekaanpassing van "breed", "medium" en "smal" en vloeiend zoomen (tot 3x), waarbij deze laatste kan worden veranderd tijdens het maken van opnamen. Het model biedt ook Loop Recording, hogesnelheidsopnamen in Full HD aan 100p voor slow motion-acties, Live Streaming via het Ustream-platform, Burst Shooting en de optie om de witbalans handmatig aan te passen.

De FDR-X3000R heeft een spatbestendige behuizing en wordt geleverd met een volledig waterdichte onderwaterbehuizing (MPK-UWH1) die te gebruiken is tot 60 meter.

De nieuwe Sony FDR-X3000R is beschikbaar voor € 600,-.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper