'Sony komt met Canon G1 X tegenhanger'

Julian 2224 1
Sony staat op het punt een compactcamera met aps-c-sensor en vaste zoomlens uit te brengen volgens SonyAlphaRumors. De site zegt vrijwel zeker te zijn van de komst van de nieuwe camera. In 2005 bracht Sony al de DSC-R1 op de markt met aps-c-sensor.

De Sony DSC-R1 is met zijn 5x optische zoom echter een flinke camera. De camera heeft een 10-megapixel aps-c-cmos-sensor en een Zeiss-zoomlens met bereik van 24-120mm.

Lange tijd was de Sony R1 met zijn grote sensor uniek. De afgelopen jaren kwam Sigma met de DP-serie, Leica met de X1 en Fujifilm bracht de X100 op de markt. Compacte camera's met grote sensor en vast objectief, maar met een vast brandpunt.

Begin dit jaar kwam Canon met de PowerShot G1 X, een compacte camera met grote sensor en 4x optische zoom. De camera is een flink stuk kleiner dan de oude R1 en Sony zou nu op het punt staan een tegenhanger voor deze G1 X te lanceren.

SonyAlphaRumors classificeert het bericht met 'SR5', wat betekent dat de site vrijwel zeker is van de komst van de camera. Het nieuwe toestel zou over een pancake-achtige zoomlens beschikken, deze lens zou later ook los voor Sony NEX-camera's kunnen verschijnen.

Eind vorig jaar dook al een patent op van Sony waarin een compact lensontwerp omschreven wordt. Mogelijk is de techniek uit dit patent toegepast in de nieuwe camera.

Sony DSC-R1
De Sony DSC-R1 met aps-c-sensor uit 2005

afbeelding van Herbert Houdijk

Vreemd.... de ene fabrikant (Canon) presenteert een overbodige camera en dan voelt de andere (Sony) zich kennelijk gedwongen om ook iets overbodigs te maken. Voor Sony geldt dat des te meer, want ze hebben toch niet voor niets de NEX-7 gemaakt! "De consument vraagt erom vragen" zal wel weer de dooddoener zijn. Beter zou het zijn als Canon en Sony hun kostbare tijd en resources besteden aan zaken waar fotografen echt op zitten te wachten. Voor Sony iets in full frame en een set goede lenzen voor de NEX-serie en voor Canon....5d mark.. wie zal het zeggen en dan liefst met een kantelbaar scherm achterop.
Ik wacht rustig af!