'Sony komt met 54-megapixel non-bayer-sensor in 2015'

jesse kraal 1987 1
Het lijkt erop dat de bayer-sensor zijn beste tijd gehad heeft. Waren het eerst Foveon en Sigma die met andere oplossingen kwamen, na Fujifilm lijkt ook Sony nu te werken aan een sensor zonder de bekende RGGB-indeling. Verdere details ontbreken nog, wel zijn er al enkele Sony-patenten over nieuwe technieken bekend.

Sony heeft zich de afgelopen jaren laten zien als een vooruitstrevend bedrijf. Ze introduceerden hun SLT-camera's met halfdoorlatende spiegel (SLT-A55, etc), kwamen met fullframe-systeemcamera's (Sony A7 en A7R), compactcamera's met grote sensor (RX100(II) en RX1) en camera's zonder display, die je moet gebruiken in combinatie met een smartphone (QX10 en QX100). Wat al die camera's gemeen hebben is dat ze gebruik maken van een conventionele bayer-sensor.

Daar kan vanaf 2015 weleens verandering in komen, want volgens sonyalpharumors.com wordt er in Japan hard gewerkt aan een revolutionaire 54-megapixelsensor die een andere pixelindeling zal gebruiken dan bayer-sensoren. Welke techniek er wél gebruikt gaat worden voor deze sensor is niet bekend, maar we kunnen al wel een onderbouwde gok maken.

Andere pixelindeling

In juni van dit jaar kwamen we namelijk een patent van Sony tegen dat twee verschillende nieuwe pixelstructuren beschrijft. In het eerste geval gaat het om driehoekige pixels, gegroepeerd in clusters van zes. Behalve de bekende rgb-pixels, zijn er ook fotodiodes gevoelig voor cyaan, magenta en geel licht. Ook in het tweede ontwerp zien we zeshoeken, alleen zijn het dan de pixels zelf die deze vorm hebben. Ze zijn in een honingraadstructuur gegroepeerd in clusters van acht en hebben behalve de RGBCMY-pixels van het voorgaande ontwerp nog twee extra pixels die gevoelig zijn voor alle kleuren licht (W). Dit zal waarschijnlijk vooral de gevoeligheid ten goede komen.

Sensor

Drielaagssensor

patent tekeningEen andere optie zou een Foveon-achtige sensor zijn, die gebruik maakt van verschillende lagen, elk gevoelig voor een andere kleur. Ook daarover dook al een patent op, waarin onder andere het gebruik van organisch materiaal voor zo'n sensor wordt beschreven.

Vooralsnog moeten we het volgens de geruchten nog even doen met de 24- en 36-megapixelsensoren uit respectievelijk de Sony A7 en A7R.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van RH Boks

een nieuw type sensor met mogelijk minder afval tijdens het roductieproces zou kunnen leiden tot goedkopere en betere FF en Middenformaat sensors met hoge resolutie.
Dit zou goed passen in de mogelijkheid van een Sony en Nikon middenformaatcamera in een prijsklasse die tussen de huidige D800 en D4 kan liggen.

Nikon heeft een lange traditie van MF en grootformaat en samnen met Sony zou dit een mooie camera kunnen opleveren.
Het zou een klap zijn voor Hasselblad en Leica zeker als de camera Nikkor of Carl Zeiss lenzen gaaat gebruiken.