'Sony komt binnen enkele maanden met 50+-megapixelcamera'

'Sony komt binnen enkele maanden met 50+-megapixelcamera'

PieterMolenaar 1781 0
Volgens SonyAlphaRumors introduceert Sony binnen enkele maanden een camera met een nieuwe sensor met meer dan 50 megapixels. Daarmee zou de Japanse camerafabrikant weer de koppositie in de megapixelrace kunnen overnemen van de EOS 5Ds- en 5Ds R-spiegelreflexcameras van Canon.

SonyAlphaRumors zegt zich te baseren op een betrouwbare bron die eerder al de geruchtensite correct informeerde over de komst van de - toen nog onaangekondigde - Sony A7R II. Het is echter niet bekend of de nieuwe 50+-megapixelcamera een A- of (F)E-mount krijgt, of dat de nieuwe sensor de basis vormt voor een nieuwe camera in de RX1-serie.

Opvolger van de A99?

Fotografiesite The Phoblographer redeneert dat het niet logisch zou zijn dat Sony de 50+-megapixelsensor inzet voor zijn A7-serie, aangezien Sony de drie modellen daarin dit jaar geupdated heeft met een aangepaste body en verstevigde mount. De A7R II kreeg zelfs een 42,4-megapixel-bsi-sensor. Ook de in oktober van dit jaar aangekondigde RX1 II werd met die sensor uitgerust.

Het is volgens de site dan ook aannemelijker dat Sony de nieuwe sensor gaat gebruiken in de opvolger van de huidige Alpha A99, een camera met A-mount en semi-transparante spiegel, die in september 2012 aangekondigd werd. Daarnaast heeft Sony recent in interviews verklaard de A-mount te zullen blijven ondersteunen en werd de Sony A68-SLT-camera enkele weken geleden ge√Įntroduceerd.

EOS 5Ds/5Ds R overtroffen?

Het aantal megapixels van camerasensors heeft laatste jaren een hoge vlucht genomen. Het startsein hiervoor werd door Canon in 2008 gegeven met de EOS 5D Mark II met een 21,1-megapixelsensor. In 2012 counterde Nikon met de D800-serie, die uitgerust was met een 36,3-megapixelsensor van Sony. Voor zijn A7R II en RX1-modellen levert Sony ook zelf de sensor. De nieuwe hogeresolutiesensor van Sony moet het aantal van 50-megapixels passeren. Hoewel dat aantal vergelijkbaar is met de sensor in de EOS 5Ds- en 5Ds R-modellen van Canon, zou de nieuwe Sony-sensor volgens SonyAlphaRumors de beeldkwaliteit van de Canon-modellen overtreffen.