Sony investeert flink in Olympus

Sony investeert in Olympus, samenwerking op cameragebied

Julian 2940 0
Sony investeert 50 miljard yen (498 miljoen euro) in het noodlijdende Olympus. Het is Sony vooral te doen om de medische tak van het bedrijf, maar ook op gebied van camera's zal er samengewerkt worden.

Door een groots boekhoudschandaal is Olympus in de financiële problemen geraakt. Het bedrijf zoekt al lange tijd naar een geldschieter en heeft die nu gevonden in de vorm van Sony.

Ook Sony boekt verliezen, met name de tv-markt heeft het momenteel zwaar te verduren. Daarom wil Sony nieuwe markten aanboren, die minder afhankelijk zijn van de consument.

Een tak die het bij Olympus nog goed doet, is de productie van medische apparaten. Daar is het Sony dan ook vooral om te doen.  Topman Kazuo Hirai van Sony wil dat medische apparatuur in de toekomst een belangrijke pijler wordt in het productaanbod van de fabrikant.

Het bedrag van omgerekend 498 miljoen euro levert Sony een belang van ruim 11 procent op binnen Olympus.

Sony Olympus

Sony-sensoren voor Olympus 

Hoewel het met name om de medische tak te doen is, spreken de bedrijven ook van samenwerking op gebied van camera's. In een pdf worden de plannen uit de doeken gedaan.

De twee bedrijven richten zich op het verhogen van hun concurrentievermogen, in de eerste plaats op gebied van digitale compactcamera's. Dat zal gedaan worden door 'wederzijdse transacties'. Zo kan Olympus gebruik maken van de sensoren van Sony en zal laatstgenoemde gebruik maken van de technologie op gebied van objectieven van Olympus.

Hoewel in de pdf omschreven staat dat de samenwerking vooral op gebied van compactcamera's zal plaatsvinden, is de band tussen de twee bedrijven nu al te zien in de Olympus OM-D en de nieuwe PEN E-PL5 en E-PM2. Dit drietal maakt gebruik van een 16-megapixelsensor uit de fabriek van Sony.

Persconferentie

Maandag 1 oktober zullen Sony en Olympus hun samenwerkingsplannen verder toelichten tijdens een persconferentie.

Sony en Hasselblad

Olympus is voor Sony de tweede nieuwe samenwerkingspartner binnen korte tijd. Tijdens de Photokina werd een samenwerking met Hasselblad bekendgemaakt.