Sony introduceert twee hoogwaardige zooms met E-vatting

jesse kraal 4663 0
Tegelijk met de NEX-5T en de A3000 introduceert Sony ook een tweetal hoogwaardige zoomobjectieven, beide met een constant diafragma van f/4. Het gaat om een 16-70mm f/4 OSS in samenwerking met Zeiss en een 18-105mm f/4 G OSS. Die laatste is voorzien van elektronische zoom.

Sony heeft de smaak te pakken, want naast de NEX-5T en de A3000 introduceert de fabrikant ook nog eens twee nieuwe objectieven. Allereerst is er een Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS. Opvallend genoeg spreekt Sony over een Carl-Zeiss-objectief en niet over een ZEISS-objectief, terwijl de Duitse fabrikant zelf eerder dit jaar een naamswijziging doorvoerde.

Het objectief is bedoeld als hoogwaardige standaardzoom, voor bijvoorbeeld veeleisende gebruikers van een NEX-6 of NEX-7. Momenteel moesten die zich tevreden stellen met de 18-55mm en de 16-50mm, beide geen hoogvliegers. Zestien elementen in twaalf groepen moeten de beeldkwaliteit van het Carl Zeiss-objectief naar een hoger plan tillen. Daar moet wel stevig voor worden betaald, het objectief krijgt een adviesprijs van 999 euro en is vanaf oktober beschikbaar.

Zeiss 16-70mm

Sony E 18-105mm f/4 G OSS

Naast de 16-70mm f/4 is er nóg een objectief met een vaste maximale opening van f/4: de Sony E 18-105mm f/4 G OSS. Het woordje PZ in de naam duidt op 'power zoom', ofwel elektronische zoom. Deze kan behalve met de conventionele zoomring ook bediend worden met een schuifknop op de zijkant. In het persbericht maakt Sony dan ook duidelijk dat ze behalve fotografen ook filmers als doelgroep zien.

Net als de Carl Zeiss bestaat de optische constructie van de 18-105mm ook uit zestien elementen in twaalf groepen. Handig is dat het objectief zowel bij het focussen als zoomen niet uitschuift. Met elf centimeter is het objectief overigens sowieso al langer dan de meeste andere NEX-objectieven. Ondanks het grotere bereik, is de 18-105mm goedkoper dan de 16-70mm. Voor 599 euro wordt je eigenaar, al zul je nog even geduld moeten hebben tot oktober.

SObny 18-105mm

Nu ook in het zwart

Wereldschokkend is het niet, maar Sony maakt van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de reeds bestaande 50mm f/1.8 voortaan ook in het zwart leverbaar is.

Sony 50mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse