'Sony heeft drie fullframe-prototyes in omloop'

Julian 1629 0
De A99 is nog nauwelijks verkrijgbaar, maar ondertussen wordt er hard doorgewerkt bij Sony. De fabrikant zou drie fullframe-prototypes in omloop hebben. We verwachten niet direct een A99 opvolger, maar afgeleide modellen.

Volgens SonyAlphaRumors zwellen de geruchten rondom Sony weer aan. De fabrikant heeft een eer hoog te houden als het om het uitlekken van informatie gaat. Van vrijwel elke nieuwe camera liggen de specificaties al vroeg op straat.

Sony A1x?

Op dit moment zou Sony drie fullframe prototypes in omloop hebben. Het zou om drie compleet verschillende toestellen gaan, een complete line-up dus. Vermoedelijk is één van deze camera's een model in de allerhoogste klasse, boven de A99.

Sony zou dit toestel de A1 of A1x kunnen noemen bijvoorbeeld. Verwacht veel megapixels. Wellicht bewaart Sony de eigen 36-megapixelsensor (die nu in de D800 te vinden is) voor deze camera. Een prototype van deze camera zou al in omloop zijn en door fotografen getest worden.

Sony A97?

Wat de andere twee prototypes precies zijn is nog vaag. Wij willen wel een voorspelling wagen: met de komst van de Nikon D600 en Canon EOS 6D kan Sony zich eigenlijk niet de kaas van het brood laten eten in het lagere segment. Een iets eenvoudigere uitvoering van de A99 zou deze plek in kunnen nemen.

Sowieso is dat een strategie die Sony bij vrijwel al haar modellen hanteerd. Naast de A77 bestaat de A67 en naast de A57 de A37. Logischerwijs zou je een A97 verwachten onder de A99.

Sony NEX-9?

Het derde prototype zou wel eens een fullframe NEX-camera kunnen zijn. Technisch gezien is dat zeker mogelijk. Sony heeft al de NEX-VG900 camcorder in het assortiment, met dezelfde fullframe-sensor als de Sony A99. Het ontbreekt alleen nog aan fullframe-objectieven voor het NEX-systeem. Wellicht wacht Sony met het uitbrengen van een 'NEX-9', totdat er ook voldoende glaswerk is ontwikkeld.

Nieuwe objectieven

Sony werkt niet alleen aan nieuwe camera's, ook is er nieuw glaswerk met A-vatting op komst. In de eerste maanden van 2013 zouden we de Planar T* 50mm f/1.4 ZA SSM kunnen verwachten. Sony kondigde dit objectief aan tijdens de afgelopen Photokina. Nog niet aangekondigd, maar wel verwacht, is een nieuwe versie van de 70-200mm f/2.8.

Sony 50mm 1.4