'Sony gooit fullframe-planning overhoop'

jesse kraal 1434 0
Onlangs nog maakten we melding van het feit dat Sony met drie nieuwe fullframe-camera's aan het testen is. Het hoe en waarom is niet percies duidelijk, maar de komst van de drie modellen is hoogst onzeker.

Dat Sony met meer fullframe-camera's gaat komen dan de A99 en de RX1 alleen, lijkt al een tijdje duidlijk. Zo zijn er geruchten geweest over een fullframe-camera die zowel een E- als A-vatting heeft, daarnaast 'mist' er momenteel nog een betaalbare fullframe in het huidige assortiment. In de meest recente geruchten hadden we het ook over de 'A1X', een camera met 36-megapixelsensor en geen lowpass-filter.

Toch lijkt Sony nog niet te weten wát ze precies willen, want de fullframe-planning is naar verluid volledig omgegooid. Wát er precies gaat komen is volgens Sonyalpharumors nog niet besloten, wel zou Sony zich meer willen richten op onderscheidende modellen. De huidige A99 onderscheid zich bijvoorbeeld door zijn slt-techniek en voor de RX1 en BEX VG-900 zijn er eigenlijk al helemaal geen directe concurrenten.

Sony RX1
Sony's toekomstige fullframe-camera's moeten zich onderscheiden van de concurrentie, net zoals bij de RX1 het geval is.

Geen A1x, wat wel?

Een A1X met 36 megapixels en zonder lowpass-filter vist duidelijk in de vijver van de Nikon D800E en komt mogelijk om die reden dan ook niet in deze vorm. Toch verwachten we wel nog altijd een voordeliger fullframe-model onder de A99. Sowieso presenteert Sony vaak meerdere camera's op hetzelfde thema. Denk bijvoorbeeld aan de A900 en A850 en de A77 en A67. Wellicht wordt deze A97/A89(?) zo voordelig dat de prijs de onderscheidende factor zal worden ten opzichte van de Nikon D600 en Canon 6D.

Ook een RX1-achtige camera met verwisselbare objectieven, al dan niet als onderdeel van het NEX-systeem, zou redelijk revolutionair zijn. Natuurlijk heeft Leica ook een digitale camera zonder spiegel maar mét fullframe-sensor in het assortiment, maar deze opereert in een heel andere prijsklasse. Daarnaast zal Sony, als ze met een dergelijke camera komt, ongetwijfeld kiezen voor een camera mét autofocus. Of ze doen brutaal en brengen een fullframe-camera met Leica M-vatting uit. In het analoge tijdperk deed Konica (onderdeel van Konica-Minolta dat de cameradivisie zou overdoen aan Sony) dat al eerder met de Hexar RF.

Hexar RF
Het lijkt onwaarschijnlijk, maar met Sony weet je het maar nooit: krijgt de Konica Hexar RF wellicht een digitale opvolger?

Opschudding

Het blijft dus nog even spannend met welke camera's Sony gaat komen. Wat ons betreft kan het fullframe-segment nog best wat opschudding gebruiken, de huidige camera's van Canon en Nikon zijn uitstekend maar conventioneel.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse