Sony: bsi-techniek niet geschikt voor dslr’s

Julian 613 0
Volgens Sony is de ‘back-illuminated’-sensortechnologie niet geschikt voor de grote sensoren in dslr-camera’s. De techniek werkt met name bij erg kleine pixels, zegt een topman van de fabrikant in een interview.

Masashi Imamura, topman van Sony zegt in een interview met Imaging Resource dat het niet waarschijnlijk is dat de bsi-sensortechniek uit de recente compactcamear’s ook zijn weg zal vinden naar de dslr.

De bsi-technologie is ontworpen omdat de pixels op sensoren voor compactcamera’s erg klein zijn. De verbindingen tussen de individuele pixels nemen veel plaats in, het lichtsensitieve oppervlak is daardoor erg klein. Op een aps-c-sensor (of groter) is dit probleem veel minder aanwezig, hier bsi-technologie toepassen zou veel minder winst opleveren dan bij de kleine sensorformaten.

Backside illuminated sensor

Sony maakt sinds 2008 cmos-sensoren voor compactcamera’s met back illuminated-cmos-technologie, waarbij de laag lichtgevoelige receptoren naar de oppervlakte wordt gehaald, met betere ruisprestaties als gevolg.

De bsi-sensor is niet alleen in Sony-camera’s terug te vinden. Ook compacts van Ricoh, Canon en Nikon maken gebruik van bsi-sensor. Inmiddels zijn er meer fabrikanten die met de techniek aan de slag gaan waaronder Fuji en Casio. Sony gaat niet in op welke fabrikanten gebruik maken van haar sensor maar zegt wel dat het bedrijf niet meer de enige is met bsi-technologie.