'Sony NEX met fullframe-sensor onderweg'

'Sony Alpha's zonder spiegel en NEX met fullframe-sensor'

jesse kraal 2407 0
Kortgeleden introduceerde Sony de RX100II en de RX1R maar daar blijft het niet bij. Tenminste, als we Sonyalpharumors.com mogen geloven. Volgens de geruchtensite staan er namelijke een aantal interessante camera's op de planning.

Allereerst lijkt het er op dat de geplande opvolger van de A77, de A88, niet gaat komen. Momenteel gebruikt Sony haar SLT-techniek voor Alpha-camera's, maar er zijn aanwijzingen dat na de opklappende spiegel ook de halfdoorlatende spiegel gaat verdwijnen. Verwacht geen dikke Sony NEX, volgens Sonyalpharumors behoudt de camera zijn dslr-achtige uiterlijk. Deze camera laat vermoedelijk nog tot begin 2014 op zich wachten. Niet alleen aps-c-camera's zullen het zonder spiegel moeten doen, volgens hetzelfde recept zouden we in 2014 ook wel eens een tweetal nieuwe fullframe-camera's kunnen zien.

Door nieuwe technieken is contrast-autofocus steeds vlotter geworden, denk bijvoorbeeld aan Olympus en Panasonic. Anderzijds zijn er ook nieuwe oplossingen om fasedetectie mogelijk te maken, met enkele pixels op de sensor of zelfs de gehele sensor (Canon's Dual Pixel AF). Deze maken een halfdoorlatende spiegel overbodig. Zo'n spiegel houdt nog altijd zo'n dertig à veertig procent van het licht tegen en kan in dat opzicht dus zeker gemist worden.

Fullframe NEX

Daar waar de spiegel een kenmerk was van Sony's Alpha-camera's, zo is de fullframe-sensor vooralsnog niet besteed aan NEX'en (de NEX VG-900 videocamera daargelaten). Maar bij Sony doen ze niet aan heilige huisjes, want het lijkt er op dat ook een van hun compacte systeemcamera's wordt voorzien van een grote sensor. Veel is er nog niet bekend over deze camera, maar het zou goed kunnen dat Zeiss verantwoordelijk gaat zijn voor een aantal E-objectieven met een fullframe beeldcirkel. Overigens zijn er al eerder speculaties geweest over een dergelijke Sony NEX.

Sony NEX-fullframe

Opvolger voor NEX-7

Tegelijkertijd worden ook de NEX'en met aps-c-sensor niet vergeten. Als eerste op de lijst om vervangen te worden is de NEX-7. Nog altijd een uitstekende compacte systeemcamera, maar sinds de komst van de flink voordeligere NEX-6 zijn er niet veel redenen meer te kiezen voor de NEX-7. Specificaties zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt de opvolger van de NEX-7 in augustus of september geïntroduceerd en ligt het toestel in oktober in de winkels. Ongeveer tegelijkertijd mogen we ook een lichtsterke zoom, hoogwaardige 85mm en wellicht nog een ander objectief verwelkomen.

Sony NEX-7
Sony's NEX-7 kan nog steeds prima mee, maar ondervindt hevige concurrentie van de NEX-6 uit eigen stal.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse