'Sony A99 krijgt normale flitsschoen'

jesse kraal 3015 0
Volgens sonyalpharumors krijgt de fullframe Sony A99 een 'standaard' flitsschoen in plaats van de flitsschoen die Minolta en later Sony gebruikten op hun slr's en dslr's. Ook komt er vermoedelijk een extra instelwiel bij, aan de linker onderzijde van het toestel.

Hoewel de contacten bij bijna alle merken anders zijn, is de vorm van de flitsschoen, of eigenlijk accessoireschoen (oorspronkelijk had deze aansluiting helemaal geen contacten) al sinds 1913 standaard. Ooit uitgevonden door Leica's Oskar Barnack om een zoeker op te monteren en tegenwoordig gestandaardiseerd onder de code ISO 518:2006. Elk cameramerk gebruikt sindsdien deze aansluiting, behalve Minolta.

Eigenwijs

Zij besluiten in 1988 met een eigen systeem te komen. Een fusie met Konica en een overname door Sony later is dit flitscontact nog altijd in gebruik. Daar lijkt een einde aan te komen, want volgens sonyalpharumors krijgt de fullframe Sony A99 het bijna honderd jaar oude en vertrouwde ISO 518-flitscontact. Wel krijg je een adapter bij de camera, zodat je je Sony-flitsers niet direct hoeft weg te doen. Kijk niet raar op als Sony tegelijk met de A99 ook een nieuwe professionele reportageflitser presenteert.

Sony A99

Extra instelwiel

Behalve de flitsschoen, meldt de geruchtensite verder dat de A99 een behuizing krijgt die sterk lijkt op die van de A77 maar met een hoger zoekerhuis. Het in vele richtingen te kantelen scherm zal gelijk zijn aan dat van de A77, wel krijgt de camera waarschijnlijk een extra instelwiel links naast het scherm. We kunnen ons nog niet direct voorstellen hoe dat er uit moet zien, rondom de Photokina in september zal het waarschijnlijk allemaal duidelijk gaan worden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse