Sony A99 krijgt 39 + 63 = 102 focuspunten

jesse kraal 1679 0
Er wordt al een behoorlijke tijd gespeculeerd dat Sony haar nieuwe fullframe-camera zal voorzien van 102 focuspunten. Hoewel dit nog altijd lijkt te gaan gelden voor de A99, zit er wel een nuance in het verhaal. De af-sensor telt 'slechts' 39 punten, de overige 63 zitten op de sensor.

Eind maart 2012 waren er de eerste berichten die spraken over 102 af-punten voor de Sony A99. Het getal is nog altijd onveranderd en volgens Sonyalpharumors.com is het zo goed als zeker dat dit zo zal blijven. Na de eerdere berichten over fasedetectie-af-punten op de sensor, lijkt nu duidelijk te worden dat de 102 fasedetectie-autofocuspunten verdeeld zijn over een af-sensor en de beeldsensor. Dit meldt Photorumors op basis van een van haar bronnen.

Combinatie

De halfdoorlatende spiegel reflecteert waarschijnlijk tussen de twintig en dertig procent van het binnenkomende licht. Dat licht zal gebruikt worden door een af-sensor met 39 punten. Het merendeel van het binnenkomende licht valt door de spiegel op de beeldsensor. Op die sensor vindt je nog eens 63 af-punten, de A99 beschikt dus over twee systemen met fasedetectie-autofocus.

Sony A99
Bovenstaand toestel is uiteraard niet de A99, de verdeling van de AF-punten zal hoogstwaarschijnlijk wel als bovenstaande zijn.

Hoewel de Sony A99 niet de eerste camera is die beide systemen combineert (de Canon 650D heeft ook twee systemen), is het wel de eerste camera die beide systemen tegelijkertijd kan gebruiken. Het is nog niet bekend of beide systemen van de A99 een overlap hebben. In dat geval zou het totaal aantal te selecteren af-punten namelijk lager liggen dan 102.

Specificaties

Sony's A99 wordt vlak voor de Photokina verwacht. Enkele dagen terug berichtten we al over de zo goed als zekere specificaties van het fullframe-toestel.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse