Sony A7S krijgt dollaradviesprijs

Sony A7S krijgt prijskaartje in VS, nog niet in Europa

Julian 4399 5
Sony heeft de dollaradviesprijs van de A7S bekendgemaakt. Vanaf juli is het toestel beschikbaar in de Verenigde Staten voor een adviesprijs van 2499 dollar. Sony Nederland geeft nog geen prijsinformatie.

De Sony A7S is na de A7 en A7R de derde camera in de A7-reeks. Het toestel valt op dankzij de 12-megapixelsensor. De resolutie mag dan relatief laag zijn, dit moet uitstekende ruisprestaties opleveren. Het bereik gaat dan ook tot iso 409.600.

Ook komt het lage aantal pixels van pas bij het filmen. De hele sensor wordt tijdens het filmen uitgelezen en dat levert betere beeldkwaliteit op. De meeste dslr's maken gebruik van line skipping of pixel binning, wat beeldfouten zoals moiré en aliassing kan opleveren.

4K, alleen met externe recorder

De Sony A7S filmt in 1080p-resolutie met AVC-S-codec, snelheden van 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconde bij een bitrate van maximaal 50 mbps. Filmen in 4K-resolutie is mogelijk bij gebruik van een externe hdmi-recorder. Recorders die via HDMI in 4K kunnen opnemen zijn momenteel nog niet op de markt. De Atomos Shogun is de eerste recorder die dit kan, deze verschijnt later dit jaar voor een adviesprijs van 1813,79 euro (1499 euro excl. btw.).

Atomos Shogun
De Atomos Shogun: een hdmi-recorder en externe monitor, de ideale metgezel voor de Sony A7S

Adviesprijs, alleen in dollars

Sony heeft de dollarprijs van de A7S bekendgemaakt. Voor 2499 dollar is de camera de jouwe. Vanaf juli ligt het toestel in de winkels. Sony Nederland kan ons nog niet vertellen wat de europrijs gaat worden of wanneer deze bekend wordt gemaakt. We hebben de vraag nog uitstaan bij Sony Europa.

Sony A7S

Sony A7S vs Panasonic GH4

Samen met de Panasonic GH4 is de Sony A7S momenteel de enige hybride foto/videocamera die in 4K-resolutie kan filmen. De Panasonic GH4 doet dat echter intern, op de geheugenkaart. Wel biedt de GH4 voordelen bij gebruik van een externe recorder, het is dan mogelijk om ongecompliceerd op te nemen in 10-bit 4K-resolutie. De Sony A7S blijft op 8-bit steken, ook bij gebruik van externe recorder.

Het prijsverschil is flink. Wil je 4K filmen met de Sony A7S dan betaal je 2500 dollar + 1813,79 euro. Het is wachten hoeveel de Sony A7S in euro's gaat kosten, maar verwacht meer dan de A7R, die momenteel voor een kleine 2100 euro in de winkels ligt.

Stel dat de Sony A7R in Europa een adviesprijs van 2299 euro krijgt, dan ben je dus ruim 4000 euro kwijt om van de 4K-filmfunctie gebruik te maken. De Panasonic GH4 heeft een adviesprijs van 1500 euro, een externe recorder is niet nodig om in 4K te filmen.

Panasonic GH4
Wil je aan de slag met 4K-video, dan ben je met de Panasonic GH4 voor 1500 euro flink goedkoper uit

afbeelding van Anonymous

Ik vind het een pracht toestel zo'n A7S alleen jammer dat het lenzen arsenaal achterblijft. Dat vond ik bij de nexlijn ook zo jammer.

afbeelding van Piet Koolhaas

De camera's uit de nieuwe Sony A7 serie zijn ergonomisch niet goed ontworpen. Dat voel je meteen als je met je wijsvinger de ontspanknop probeert in te drukken. Helaas gebruikt de A7s precies dezelfde behuizing. Wat ergonomie en autofocus betreft wordt het echt tijd voor een opvolger.

De prijs van de A7s vind ik ronduit belachelijk. Sony vraagt teveel geld voor een eenvoudige 12 megapixel camera waarmee je 4K kunt filmen en ik denk dat er maar weinig mensen zullen zijn die voor een fotocamera met een relatief lage resolutie zoveel geld betalen. Deze kan in ieder geval van mijn lijstje.

afbeelding van Anoniem

"dan ben je dus ruim 4000 euro kwijt"
Maar wel full frame en de beelden zijn een stuk meer cinematic.

afbeelding van Julian

Film (bioscoop) wordt vrijwel allemaal gedraaid op super35 (ook digitaal), dat is vergelijkbaar met aps-c. De extreem kleine scherptediepte van fullframe is eigenlijk helemaal niet 'cinematic'.

afbeelding van Anoniem

De lage resolutie komt de low light performance ten goede en zal ook de reden zijn. De lowlight is ongeëvenaard van dit toestel.