Sony A7R II en A7S II krijgen 14-bit raw zonder compressie

Julian 2087 0
Sony maakt bekend dat de nieuwe A7S II de mogelijkheid krijgt om raw-bestanden te schieten zonder compressie. Daarnaast krijgen andere camera's dezelfde mogelijkheid middels firmware-updates. De Sony A7R II wordt als eerste geüpdatet.

Sony past al jaren een vorm van compressie toe op de 14-bits-rawbestanden. Dat zorgt voor kleinere bestanden, maar in zeldzame gevallen kan het ook storende effecten in het beeld opleveren. DPreview publiceerde onlangs een uitgebreid artikel waarin het effect van de raw-compressie wordt onderzocht.

De compressie op de raw-bestanden is een doorn in het oog van veel fotografen. Sony lijkt dat nu in te zien en kondigt aan dat de nieuwe Sony A7S II, die in november in de winkels verschijnt, over de mogelijkheid beschikt om 14-bits raw's te schieten zonder enige vorm van compressie.

Sony gaat door middel van firmware-updates ook andere camera's de mogelijkheid geven om in raw te fotograferen zonder compressie. De Sony A7R II is als eerste aan de beurt, het is echter niet bekend wanneer de update beschikbaar komt. Ook maakt Sony niet bekend welke andere camera's de functie krijgen.

Acht nieuwe FE-objectieven op komst

In het persbericht maakt Sony ook bekend dat tussen nu en begin 2016 acht nieuwe FE-objectieven aan de line-up worden toegevoegd. Specifieke details over de nieuwe objectieven voor de fullframe A7-camera's geeft de fabrikant niet.