'Sony A58 krijgt nieuwe 20-megapixelsensor'

Julian 2106 0
In 2010 lanceerde Sony de SLT-A55 met 16-megapixelsensor. Deze beeldchip zagen we de afgelopen jaren in veel camera's terugkomen. Niet alleen toestellen van Sony, ook Nikon en Pentax maakten gebruik van de chip. Er lijkt een opvolger in zicht.

De 16-megapixel aps-c-sensor van Sony heeft de afgelopen jaren zijn diensten bewezen. Nadat de chip in de Sony A55 ten tonele kwam, werden ook de opvolgers uitgerust met dezelfde (of licht verbeterde) sensor. Ook in haar NEX-camera's maakt Sony veelvuldig gebruik van de 16-megapixelsensor

Daarnaast verkoopt Sony de chip aan andere fabrikanten. Zo werden camera's als de Nikon D7000 en D5100 uitgerust met de 16-megapixelsensor van Sony. Net als diverse Pentax-camera's, zoals de K-5 en zijn opvolger K-5 II.

Lang voerde de sensor van Sony de ranglijsten van DxO Mark aan in de aps-c-klasse. Pentax wist het meeste uit de chip te halen, zowel de K-5 als K-5 II scoren 82 punten. De Nikon D7000/D5100 en de Sony A580 scoren allen 80 punten in de test van DxO. Al deze camera's zijn gebaseerd op de Sony-sensor.

Met de komst van de Nikon D5200 werd de Sony-chip van de troon gestoten. Nikon lijkt (deels) vaarwel gezegd te hebben tegen Sony, in de D3200 zit een door Nikon ontworpen chip en voor de D5200 werd gekozen voor een 24-megapixelsensor van Toshiba. Die blijkt nog iets beter te presteren dan de zeer capabele sensoren van Sony.

Nieuwe sensor op komst

De 16-megapixelsensor van Sony viert dit jaar zijn derde verjaardag. Een mooi moment voor een opvolger. Dat denkt ook Digicame.info, een website die het wel vaker bij het rechte einde heeft. Volgens de website krijgt de op komst zijnde Sony A58 een nieuwe 20-megapixelsensor. Wij zijn erg benieuwd hoe deze zal presteren.

Eerst komt Sony waarschijnlijk met een nieuwe NEX-camera: de NEX-3N. Dit instapmodel zal nog over een 16-megapixelsensor beschikken. Wellicht de variant uit de NEX-5R en NEX-6 met fasedetectiepixels op de chip.

Mocht Sony met een nieuwe 20-megapixelsensor komen in de A58, dan verwachten we die ook spoedig terug te zien in nieuwe NEX-camera's. We zijn benieuwd of de chip net zo veelvuldig door andere fabrikanten gebruikt zal worden als de huidige 16-megapixelsensor. Nikon lijkt met haar recente camera's een andere weg ingeslagen te zijn.

Of Sony dit jaar ook met een vervanger van de 24-megapixelsensor komt is niet bekend. Deze is een stukje jonger dan het 16-megapixelexemplaar en gaat wellicht nog wat langer mee.

APS-C ranglijst

De twaalf best presterende aps-c-camera's op een rij. De 16-megapixelsensor van Sony is maar liefst negen keer te vinden in deze lijst.