'Sony A-vatting niet vergeten, veel nieuws eerste helft 2014'

jesse kraal 2714 0
Sony heeft de afgelopen maanden vooral ingezet op compacte systeemcamera's in alle soorten en maten. Wat ze delen is Sony's E-vatting. Dat Sony de A-vatting niet overboord zet blijkt wel uit de geruchten over een drietal nieuwe camera's die voor de eerste helft van 2014 gepland staan.

Na de Sony A7 en A7r en andere nieuwe camera's met E-vatting zou je bijna denken dat Sony de camera's met A-vatting vergeten is. Voor de laatste SLT-camera moeten we even graven in ons geheugen, dat was de A58 in maart. Met name de high-end aps-c-toestellen draaien al even mee, de A77 en A65 werden eind 2011 aan de wereld getoond. Tijd voor iets nieuws dus en dat lijkt er gelukkig ook aan te komen.

Sony A7 mirror
Ondanks de focus op camera's met E-vatting de afgelopen tijd, lijkt Sony de A-vatting niet vergeten.

Aps-c

Als we sonyalpharumors mogen geloven, dan krijgen we in de eerste helft van 2014 tenminste drie nieuwe camera's met A-vatting te zien. Een daarvan zou een aps-c-sensor hebben en de A77 gaan opvolgen. Over een opvolger voor de A65 lezen we niets. Ook over exacte specificaties wordt met geen woord gerept, dat is dus afwachten.

Fullframe en 4K

Behalve een camera met aps-c-sensor, staan er volgens de geruchten zelfs twee fullframe-camera's te trappelen. Een daarvan zal vrijwel zeker in staat zijn 4K-video op te nemen. Sony heeft eerder al een prototype voor een dergelijke 4K-camera getoond. Voor alle drie de camera's wordt gemeld dat de innovaties met name zullen zitten in autofocus en de zoeker. De sensoren van de fullframe-camera's zijn waarschijnlijk afgeleiden van de chips in de A7 en A7r.

prototype sony
Sony's 4K-prototype. Foto © Engadget.com

Opvolger voor NEX-7

Verder zou ook de Sony NEX-7 een opvolger krijgen in de eerste helft van 2014. Deze zal niet langer als NEX door het leven gaan, maar in navolging van de A3000 en A7/A7r de Alpha-naam dragen, ondanks de E-vatting. We hebben het vermoeden dat de opvolger van de NEX-7 qua uiterlijk wel eens wat meer op de A7/A7r en RX1 kan gaan lijken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse