Soefi’s - Rituelen in het Midden-Oosten en de Balkan

Julian 1569 0
In de jaren zestig raakte Niek Biegman geïntrigeerd door het soefisme, de mystieke stroming binnen de islam die wereldwijd talloze aanhangers heeft. Sindsdien reist hij door het Midden-Oosten en de Balkan om soefirituelen te bezoeken en te fotograferen.

Kunsthal Rotterdam presenteert een serie foto’s die Biegman tussen 2004 en 2008 in Egypte, Syrië, Kosovo, Macedonië en Bosnië-Herzegovina maakte en die van dichtbij laat zien hoe het er bij de soefirituelen aan toegaat.

Met zijn camera nam Biegman deel aan een groot aantal bijeenkomsten die doorgaans alleen door mannen, maar soms samen met vrouwen werden uitgevoerd. Biegman fotografeerde van dichtbij wat zich zowel binnen als buiten afspeelde. Op zijn foto’s zijn de gebeden, gezangen, muziek en poëzie bijna hoorbaar. Van de gezichten van de deelnemers valt concentratie en overgave af te lezen. Om dicht tot Allah te komen proberen de soefi’s in een meditatieve staat te raken, met hun gedachten ver verwijderd van de wereld om zich heen.

Niek Biegman is naast fotograaf jarenlang ambassadeur van Nederland geweest in Egypte, bij de Verenigde Naties en bij de NAVO.

© Niek Biegman - De Zikr in Sawa


© Niek Biegman - Thee drinken na de Zikr in Aboe Zeitoen


© Niek Biegman - De saha in Aboe Zeitoen met de zikr linksachter