Snima Iris: uit frustratie geboren conceptcamera

Jasper van Bladel 2681 2
Wat doe je als je ontevreden bent met het bedieningsgemak van huidige compacte systeemcamera’s? Dan ontwerp je er toch zelf een. Dat is wat ontwerper Vladimir Markov deed. De Snima Iris is een spiegelloze fullframe-camera. Virtueel, dat wel.

Ontwerper Vladimir Markov vindt dat het instellen van een camera tegenwoordig veel te ingewikkeld is. Als een fotohobbyist vindt hij het proces van het fotograferen heel belangrijk. Al jaren gebruikt hij een compactcamera en hij wordt er gek van om voor basisfuncties diep in het menu van de camera te moeten graven. Aan de beeldkwaliteit ligt het niet, het is puur de ergonomie waar het probleem ligt. 


De Snima Iris

Eenvoudige bediening

Hij wilde graag een kleine camera met een eenvoudige en goede bediening. Iets zoals de NEX-7 of de OM-D. En wat deed Markov, hij ontwierp er eentje. De spiegelloze Snima Iris.

Precies uitgerekend

Doordat hij geen enkele technische achtergrond heeft, geeft Markov zelf al toe dat er wel wat foutjes in het ontwerp kunnen zitten. Op ergonomisch vlak zit het echter goed, hij heeft naar eigen zeggen de plek van ieder knopje en wieltje precies uitgerekend. 

Mogelijkheden

Markov heeft niet alleen het ontwerp van zijn camera helemaal uitgedacht, ook de binnenkant is niet aan zijn aandacht ontsnapt. De virtuele camera is aldus uit te rusten met een 36-megapixel- of 18-megapixel-sensor. Maar ook een 32-megapixel zwart-wit-hdr-sensor staat op het programma. Allen full-frame.

Het display kan losgemaakt worden van de camera en dan als afstandsbediening (met live-view) dienen. 


Het afneembare display

Geen realistisch product

De Snima Iris is volgens de maker niet bedoeld als een realistisch product dat op de markt kan verschijnen. Kleine kans dus dat we de Snima Iris binnenkort in onze handen kunnen houden, maar dromen mag.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Moron

wel een cool design

afbeelding van Glenn H

Waarom zijn schijnbaar goede dingen steeds conceptdromen. Waar er steeds speelgoedachtige camera's echt op de toonbank verschijnen < ZUCHT >