Snapshots uit de Bijlmer

Redactie 1190 0
‘Goede bedoelingen en modern wonen’ is het nieuwe fotoboek van Hans Eijkelboom over het leven en de architectuur van de Amsterdamse Bijlmer. Wij spraken met hem over zijn boek en over zijn affiniteit met de wijk waar anderen liever wegblijven.

Wat fotografeer je als je onderwerp een stadsdeel is waar mensen liever niet komen? Waar zelfs studenten met grote woningnood weigeren een kamer te betrekken. Richt je je camera op de achterstand en criminaliteit? De als architect opgeleide fotograaf Hans Eijkelboom ruilde zijn rustieke boerderij nabij Arnhem in voor een woning op negenhoog in de Amsterdamse Bijlmer. Hij hing zijn camera op zijn buik en liep jarenlang door het stadsdeel. Het ging hem niet om de verpaupering, maar om de telkens opnieuw beloofde opbouw.

Vorm en functie

Het uiterlijk van het boek - 'Goede bedoelingen en modern wonen - Fotonotities over de Bijlmer' - suggereert al gelijk dat de grootse opbouwplannen niet hebben geleid tot een tweede Oud-Zuid. Voor het papier en de omslag is klaarblijkelijk niet het duurste materiaal uit de kast getrokken. Het armoedige matte papier waarop de beelden geprint zijn en een onbewerkte kartonnen flap als omslag, passen precies bij de Bijlmer die Hans laat zien: interessant, maar zonder enige opsmuk.

Misschien geen boek voor op de salontafel, maar wel een kunstobject waar de vorm perfecte aansluiting weet te vinden met de inhoud. Niet voor niets werd het boek bekroond als een van de Best Verzorgde Boeken van 2010.


Goede bedoelingen

Vanaf de jaren zestig ligt de Bijlmer bijna onafgebroken op de ontwerptafel van architecten. Dat is te zien aan het stadsbeeld dat telkens weer verandert, en dus ook aan de foto’s die Hans maakte de afgelopen jaren. Hij vindt de Bijlmer buitengewoon interessant omdat het modernisme daar meer dan waar dan ook aanwezig is. ‘Het proces van vernieuwing gaat maar door, terwijl je vraagtekens kunt zetten bij de manier waarop dat gebeurt’, vertelt Hans terwijl hij een verband legt met de titel van het boek. ‘Goede bedoelingen’ om de wijk te veranderen hebben de stedenbouwkundigen namelijk wel, alleen komt het volgens de fotograaf altijd uit op een herhaling van wat al eens bedacht en gedaan is.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie