Smeltende ijskappen tentoongesteld

Redactie 1402 0
Voor zijn megaproject 'Rivers of Ice: Vanishing Glaciers of the Greater Himalaya' trad bergbeklimmer en fotograaf David Breashears in het spoor van beroemde bergbeklimmers. Het verloop van de smeltende ijskappen in beeld gebracht.

Breashears fotografeerde gletsjers in het Himalayagebied, steeds vanaf dezelfde punten als verschillende historische fotografen dat deden. Zo volgde hij voor de serie, onderdeel van zijn Glacier Research Imaging Project, het spoor van vroegere bergbeklimmers als Georg Leigh Mallory en Vittorio Sella. Ook de historische opnamen, de oudste dateert uit 1899, zijn opgenomen in de tentoonstelling in het Asia Society Museum in New York.

Foto © David Breashears

Moeilijk

Ondanks het feit dat Brearshears vijf keer de Mount Everest heeft beklommen, geeft hij toe dit een moeilijker project te hebben gevonden. “Als klimmer bepaal je zelf de ideale route, wanneer je een historisch beeld van een gletsjer exact wil her-fotograferen heb je die keuze niet.” Niet voor niets moest hij voor een bepaalde foto er samen met zijn team negentien dagen achtereen op uit om het juiste beeld te krijgen.

Opwarming

De foto's tonen uiteraard precies wat Brearshears wil aantonen: dat de ijskappen smelten. Zo is goed te zien dat daar waar eerst nog ijsmassa lag, nu alleen nog maar een stenenspoor te zien is. Hij probeert aan de hand van de foto's een groot en vooral jong publiek bewust te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie