SLR Magic komt met 50mm T0.95 met Leica M-vatting

jesse kraal 4540 0
Momenteel is het Leica dat met haar Noctilux 50mm f/0.95 het record heeft voor meest lichtsterke productie-objectief voor fullframe-camera's. Dat record zal verbroken worden door de SLR Magic HyperPrime CINE 50mm T0.95, die een effectief diafragma van f/0.92 heeft.

In de zomer van 2011 verscheen het eerste bericht over de zeer lichtsterke Hyperprime 50mm f/0.95 met M-vatting, nu is deze dan ook officieel gepresenteerd. Met het verschil dat het gepresenteerde objectief een maximaal diafragma van T0.95 heeft, in plaats van f/0.95.

HyperPrime T0.95

T-stops en f-stops

Het grote verschil zit hem in de manier van het meten van de maximale lichtsterkte. Bij f-stops wordt deze berekend uit de diameter van de lensopening en het brandpuntsafstand. T-stops daarentegen worden gemeten aan de hand van het licht dat het objectief daadwerkelijk doorlaat. Een nauwkeuriger methode, die daarnaast verklaart waarom een objectief met een aanduiding in T-stops net iets langzamer lijkt dan objectieven met een aanduiding in f-stops.

Waarom dit objectief gebruik maakt van de T-stop-standaard, terwijl deze eigenlijk alleen in de video-wereld gangbaar is? Omdat SLR Magic zich met de Hyperprime ook richt op gebruikers van een RED Epic-camera die is voorzien van een Leica M-vatting van SpaceCam. Ook RED zelf is overigens bezig met een vatting voor M-objectieven.

RED Epic met SLR Magic HyperPrime
SLR Magic richt zich met de Hyperprime T0.95 ook op filmer met een RED Epic-camera

Concepten en prototypes

Naast het persbericht verstuurde SLR Magic ook een aantal foto's. Vreemd genoeg zijn daarop twee verschillende versies van het objectief te zien, die beide worden aangeduid als prototype of concept. In de specificatielijst wordt gesproken over een lensontwerp met 12 elementen, deze wordt dus waarschijnlijk verkozen boven het eveneens getoonde ontwerp met 9 elementen.

Naast de Leica M-vatting, komen er ook versies die geschikt zullen zijn voor de Sony NEX en de Micro Four Thirds-camera's. Of het objectief ook de huidige HyperPrime 50mm f/0.95 met MFT-vatting gaat vervangen is niet duidelijk. Je moet nog tot september 2012 geduld hebben, want pas dan zal de definitieve versie van het objectief in de winkels liggen.


Op vimeo verscheen al een eerste video, gefilmt met een prototype van de HyperPrime. De video is gemaakt op een Panasonic GH2, met cropfactor van 2x.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse