Slimme EF-adapter voor Sony NEX

jesse kraal 2147 1
Goed nieuws voor iedereen die zowel een Canon-dslr als Sony NEX-camera heeft: er is nu een adapter waarmee je EF-objectieven kunt monteren op je NEX-camera, met behoud van diafragmacontrole en beeldstabilisatie. Ook wordt de exif-informatie juist doorgegeven.

Canon EF-objectieven hebben een volledig elektronische verbinding met de camera. Er is dus geen mechanische verbinding waarmee de camera het diafragma van het objectief kan regelen. Geen probleem als je een EF-objectief op je Canon-dslr gebruikt. Schroef je zo'n objectief via een gewone adapter op een Sony NEX, dan kun je enkel gebruik maken van de maximale diafragma-opening.

Metabones en Conurus

Adapterfabrikant Metabones en specialist op het gebied van objectief-elektronica Conurus werkten samen aan een adapter die het mogelijk maakt om het diafragma van Canon EF- of EF-S-objectieven elektronisch te bedienen. Daarvoor werd de adapter voorzien van een chip die als een soort tolk fungeert. Op die manier kunnen de Sony-camera's en EF-objectieven toch met elkaar communiceren. Ook kun je gebruik blijven maken van beeldstabilisatie bij IS-objectieven.

Geen af, wel exif

Autofocus is helaas (nog) niet mogelijk, wel geeft de adapter ook de juiste exif-data door aan de camera. Je moet wel diep in de buidel tasten voor deze adapter, Conurus en Metabones willer er graag 399 dollar voor vangen.

adapter

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van peterw

"Je moet wel diep in de buidel tasten voor deze adapter, Conurus en Metabones willer er graag 399 dollar voor vangen."
Wat zou de meerwaarde van een NEX zijn boven een 1000D? :)
Jammer, slim idee.