David Kittos klaagt Trump aan vanwege copyright

Skittles-fotograaf klaagt Donald Trump aan

Fabienne Keijzer 3024 0
Zo’n zes jaar geleden plaatste fotograaf David Kittos een foto van een bakje Skittles op Flickr. Nu wordt deze gebruikt voor de presidentscampagne van Donald Trump. De fotograaf, zelf vluchteling uit Cyprus, klaagt de Amerikaanse presidentskandidaat aan vanwege inbreuk op het auteursrecht van de foto.

Tweet van Donald Trump

Afgelopen september dook de foto van David Kittos op in een tweet van het account van Donald Trump. De foto van een bakje met Skittles werd gebruikt om het Syrische vluchtelingenprobleem aan te duiden. De tekst die erbij stond luidde: “Als ik zou zeggen dat er drie Skittles in dit bakje dodelijk zouden zijn, zou je dan een handje nemen?”. Met daaronder: ‘Dat is het Syrische vluchtelingenprobleem.’

Skittle Tweet Donald Trump

Vluchteling 

De Engelse fotograaf, die zelf is gevlucht vanaf Cyprus in 1974, plaatste de foto al in 2010 op Flickr met een All Rights Reserved aanduiding. Dit houdt in dat het niet is toegestaan de foto te delen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. En dat is precies wat Trump wel heeft gedaan en daarom klaagt Kittos de presidentskandidaat aan.

Trump heeft het auteursrecht geschonden

Het rechtsgeding is integraal op de website CNET geplaatst. De gedaagden zijn Donald Trump, zijn campagne, Donald Trump Junior en ook running mate Mike Pence. De advocaten van Kittos beargumenteren dat de foto iconisch is en is gecreëerd als een fotografisch lichtexperiment. De foto is uniek en beschermd door auteursrecht, wat Trump heeft geschonden.

Aangevallen 

David Kittos heeft behoorlijk veel werk gestoken in het maken van deze foto. Hij experimenteerde met verschillende lichtsoorten en heeft iedere Skittle handmatig gepositioneerd. Hij is enorm ontdaan over de manier waarop de foto is gebruikt. Vooral omdat hij zich ook aangevallen voelde door de context waarin de foto is geplaatst. 
Skittle Tweet Donald Trump

Schadevergoeding 

David Kittos ziet  een schadevergoeding tegemoet die nog niet nader gespecificeerd is en vraagt om een bevel om te voorkomen dat de foto verder wordt misbruikt.

Lees ook: Claim je copyright met Blockai
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne