Simon Wald-Lasowski – For your eyes only

Julian 1633 0
Foam_Fotografiemuseum toont een dynamische tentoonstelling met nieuw werk van Simon Wald-Lasowski (Parijs, 1980). In dit werk laat Wald-Lasowksi zich inspireren door ‘het oog’. De expositie is tot en met 25 augustus te zien.

Hij heeft zichzelf uitgedaagd om dit thema, dat een terugkerend onderwerp in de kunstgeschiedenis en religie is, opnieuw te interpreteren. Tijdens de tentoonstelling nodigt Wald-Lasowski kunstenaars, ontwerpers en schrijvers uit om te reageren op de expositie. De werken die hieruit voortvloeien, van installaties tot tekst, zullen vervolgens op verschillende momenten tijdens de tentoonstelling worden toe­gevoegd.

Beeldtaal

De beelden van Wald-Lasowski lijken in eerste instantie simpel. Echter, met zijn humoristische en kleurrijke beeldtaal plaatst hij de realiteit in een ander daglicht. Door absurde elementen aan het beeld toe te voegen creëert hij een vervreemdend effect. Dit komt in zijn eerdere series Beauty is the Beast (2008) en Bags (2007) goed tot uiting. Hierin fotografeert hij onderwerpen die hij met een simpele ingreep een geheel nieuwe betekenis geeft. De fotocamera stelt hem hierbij in staat om zijn ironische visie op de wereld te delen.

Bekeken

In de tentoonstelling speelt Wald-Lasowski met onderwerpen als het ‘alziend oog’ en het ‘boze oog’. Hierbij draait hij de rol van de bezoeker als kijker om, en zal de bezoeker zich enigszins bekeken voelen door de tentoongestelde werken. Ook refereert hij in zijn werk aan de mythologie van Medusa en verhalen over cyclopen.

2010 © Simon Wald-Lasowski

2010 © Simon Wald-Lasowski

2010 © Simon Wald-Lasowski

Over de fotograaf

Simon Wald-Lasowski is in 2004 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie als grafisch ontwerper. Vanaf 2005 werkt hij als freelance fotograaf en art director voor verschillende opdrachtgevers zoals Amsterdam Weekly, W139 en KesselsKramer. Zijn werk is in diverse tijdschriften gepubliceerd, o.a. Blend, Livraison, GLU magazine.

For your eyes only is mede mogelijk gemaakt door SBK Amsterdam, de Van Bijlevelt Stichting, Rijnja Repro en Fonds BKVB.