Sign Language: verloren in Ikea

Sign Language: verloren in Ikea

PieterMolenaar 861 0
Fotografe Margeaux Walter heeft bij haar surrealistische fotoserie Sign Language getracht te visualiseren hoe klanten in een Ikea op den duur hun identiteit verliezen als ze omringd worden door Ikea-producten. In de foto's gaan de personen op in de gestileerde Ikea-tafereeltjes.

Voor haar fotoserie Sign Language heeft Walter verschillende tafereeltjes opgebouwd die door de gebruikte Ikea-producten en de uitstraling direct doen denken aan het Zweedse bedrijf. De foto's zijn met een camera van boven gemaakt om het stylistische karakter van de composities te benadrukken. Ook zijn er geen gezichten in beeld te zien. 

Identiteit

"Mijn initiële concept ging uit van het maken van een beeld waar de karakters volledig samensmelten in huiselijke ruimtes geheel voorzien van Ikea-producten, waarbij het meubilair en tapijten meer identiteit hebben dan de figuranten", aldus Walter tegenover The New York Times. We zien op de foto's onder meer kleding die overeenkomt met de kleur van een bank of kleed waardoor de personen wegvallen in de compositie. Het feit dat we geen gezichten kunnen zien, draagt bij aan het thema van het verliezen van identiteit. 

© Margeaux Walter

Hasselblad

Walter maakt voor de foto's gebruik van een Hasselblad-middenformaatcamera met digitale achterwand en een hoog statief. Meestal fotografeert ze de studioopstelling in delen en voegt deze dan in de computer bij elkaar. Dit levert een behoorlijke printmaat op van 6 bij 9 feet (ongeveer 2 bij 3 meter) met hoge resolutie, zodat kijkers van haar werk steeds weer nieuwe details kunnen ontdekken. Op de website van Margeaux Walter staan meer voorbeelden van Sign Language. 

© Margeaux Walter

© Margeaux Walter