'Sigma werkt aan micro four thirds-camera'

jesse kraal 1290 1
Tenminste, als we sigma-rumors.com moeten geloven. De website zegt bronnen te hebben die aangeven dat Sigma werkt aan een compacte systeemcamera die meelift op het micro four thirds-platform. Vanzelfsprekend moet de nieuwe systeemcamera Sigma's befaamde Foveon-sensor krijgen.

Iets meer dan een jaar geleden kopten we nog 'Geen compacte systeemcamera van Sigma'. Het ging om een uitspraak van Sigma's general manager Liang Linghan tijdens een interview met het Chinese Xitek. Opvallend, want twee jaar ervoor tekende Dpreview uit de mond van een andere topman nog op dat het Japanse concern juist wel toekomst zag in een compacte systeemcamera. Op dit moment gaan er dus weer geruchten dat er wellicht wel een csc komt. Nu weten wij het ook niet meer.

Ingredienten

Alle ingredienten voor een compacte systeemcamera heeft Sigma in huis of ze zijn gemakkelijk te vergaren. Met dat laatste doelen we op de mft-standaard, welke een open standaard is waardoor elke fabrikant die dat wil zich erbij kan aansluiten. Sigma maakt dan ook al objectieven voor micro four thirds. Verstand van compacte camera's hebben ze ook, getuige de DP-serie. Deze zijn zelfs uitgerust met vaste objectieven die in vergelijkbare vorm ook beschikbaar zijn voor micro four thirds.

Sigma
Nog toekomstmuziek, maar zo zou een Sigma's compacte systeemcamera er volgens ons uit kunnen zien.

Obstakels

Toch is het niet helemaal een kwestie van knippen en plakken. Zo heeft Sigma weliswaar een 19mm, 30mm en 60mm f/2.8 in het assortiment, aan een mogelijke kitlens ontbreekt het nog. Daarnaast presteert de huidige Foveon-sensor uitstekend bij lage gevoeligheden maar zijn de prestaties bij weinig licht zeer matig. Wil Sigma behalve een nichemarkt ook de gemiddelde consument aanspreken met haar compacte systeemcamera's, dan zal de gevoeligheid van de sensor verbeterd moeten worden. Vooralsnog zijn het onbevestigde geruchten. Wij durven er geen geld op te zetten, maar het zou wel een leuke ontwikkeling zijn.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Eric Flasdorp

Nieuws van elf dagen oud. Jullie gaan vooruit.