Sigma-patent toont 75mm f/1.8 voor micro four thirds (update)

jesse kraal 1786 0
Het Japanse Egami-blog heeft wederom een interessant patent ontdekt. Het betreft een 75mm f/1.8 voor micro four thirds-camera's. Momenteel heeft Sigma nog maar drie objectieven in het assortiment voor dit systeem. Beide zijn beduidend minder lichtsterk dan deze 75mm.

Update 13u15: 43rumors.com merkt op dat het lensontwerp van de Sigma 75mm f/1.8 exact overeen komt met dat van de Olympus 75mm f/1.8. Mogelijk beschrijft het patent van Sigma dan ook het objectief van Olympus en heeft Sigma de 75mm f/1.8 in opdracht ontworpen. Sigma zou eerder al voor Olympus lensontwerpen hebben gemaakt, waaronder de 70-300mm met fourthirds-vatting.

Het patent voor de Sigma 75mm f/1.8 mag gerust opvallend worden genoemd. Momenteel heeft Sigma een drietal objectieven voor compacte systeemcamera's: een 19mm, 30mm en 60mm. Van alle objectieven bedraagt de maximale lensopening f/2.8. In dat opzicht past de 75mm f/1.8 uit het patent dus niet zo goed binnen het huidige assortiment.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen plaats is voor een dergelijk objectief. We kunnen het alleen maar toejuichen als Sigma naast de bestaande line-up met f/2.8-objectieven met een lijn lichtsterker glaswerk komt in de Art-serie.  Zeker gezien de testresultaten met recente Sigma Art-objectieven, die stuk voor stuk erg goed scoren.

Olympus 75mm f/1.8

Sigma zou niet de eerste fabrikant zijn met een 75mm f/1.8 voor micro four thirds-camera's. Olympus heeft zelf ruim een jaar geleden de M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8 aan het assortiment toegevoegd. Met adviesprijs van 1049 euro is dat objectief echter niet goedkoop. Mocht Sigma daadwerkelijk een vergelijkbaar objectief op de markt brengen dan verwachten we een gunstiger prijskaartje.


Mocht de Sigma 75mm f/1.8 op de markt komen, dan zal hij de strijd moeten aangaan met deze Olympus 75mm f/1.8.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse