Sigma neemt sensorontwikkelaar Foveon Inc. over

Julian 595 0
Sigma heeft 100 procent van de aandelen gekocht van Foveon Inc. Volgens Sigma zal de overname de integratie tussen haar eigen objectieven en de Foveon-sensoren verbeteren en de ontwikkeling van nieuwe sensoren stimuleren.

Sinds 2000 maakt Sigma gebruik van de sensoren van Foveon. Alle compact- en dslr-camera's uit de fabriek van Sigma zijn uitgerust met de X3 sensor waarmee de sensorontwikkelaar naam maakte. Sigma speelt in op de groeiende markt voor digitale camera's en wil de sensor doorontwikkelen en verbeteren om het bedrijf een sterkere positie in de fotografische markt te geven. De ontwikkeling van sensoren zal na de overname plaats blijven vinden in de Verenigde Staten, in San Jose waar Foveon Inc. gevestigd is.

Foveon X3
Conventionele beeldsensoren bestaan uit één laag, de pixels meten alleen lichtintensiteit, geen kleur. Om toch een kleurenfoto te krijgen wordt een 'Bayerfilter' voor de sensor geplaatst, een mozaïek van rode, groene en blauwe kleurenfilters. Elke afzonderlijke pixel kan zo één kleurwaarde detecteren (rood, groen, of blauw). De uiteindelijke kleur van de pixel wordt bepaald door interpolatie uit naastliggende pixels. In feite mist dus tweederde van de kleurinformatie, deze moet met algoritmes berekend worden. Dat levert beeldfouten op, die vervolgens met een anti-aliasing filter zoveel mogelijk verborgen worden. Dit gaat ten koste van scherpte.

De Foveon X3 beeldsensor bestaat uit drie lagen van 2652 x 1768 pixels (4,7 MP). Voor elke primaire kleur een aparte laag. Zo hoeft er niets geïnterpoleerd te worden en is ook geen anti-aliasing filter nodig. Het resultaat zijn zeer scherpe beelden met natuurgetrouwe kleurweergave. Gevolg van de verschillen in techniek, is dat het aantal megapixels van de Foveon-sensor niet zomaar te vergelijken is met andere camera's.