Sigma komt met zoomobjectief met vast diafragma

Sigma komt met zoomobjectief met vast diafragma

Jasper van Bladel 3871 3
Sigma komt tijdens de aankomende CP+ in Yokohama met een aantal nieuwe objectieven. De 50-100mm f/1.8 DC HSM Art is er daar een van. Dit zoomobjectief met een vast diafragma van f/1.8 en grote optische kwaliteit is de grote broer van de 18-35mm f/1.8 uit dezelfde ART-serie.

Het uitgangspunt van Sigma was het maken van een zoomobjectief dat dezelfde optische kwaliteiten biedt als een objectief met een vaste brandpuntsafstand. Dit hebben ze als eerste voor elkaar gekregen met de 18-35mm f/1.8 DC HSM Art. Dat was het eerste zoomobjectief voor DSLR’s met een vast diafragma van f/1.8 in de hele zoomrange.

Nieuwe standaard

Nu is er dus de 50-100mm f/1.8 DC HSM Art, die hetzelfde diafragma biedt in een grotere zoomrange tot 100mm. Het merk zegt dat het nieuwe objectief de eigenschappen van een aantal populaire primes combineert. De nieuwe 50-100mm zet volgens de makers een nieuwe standaard in het zoomlandschap. Als de lens de veelbelovende verwachtingen waarmaakt, kan dit best weleens een heel bruikbaar en breed inzetbaar objectief zijn.

Acht lenselementen

Om de 50-100mm f/1.8 deze kwaliteiten mee te geven, heeft Sigma een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Zo is de HSM (Hyper Sonic Motor) vernieuwd en dertig procent compacter geworden. Dat was nodig om het grote diafragma van f/1.8 mogelijk te maken in het hele zoomgebied. Ook is speciaal laag-dispersieglas gebruikt in de eenentwintig lenselementen. Dit om de optische kwaliteit van objectieven met een vaste brandpuntsafstand te evenaren.

Vanaf eind april

De Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art wordt tijdens de CP+ 2016 in Yokohama (25 tot en met 28 februari) gepresenteerd en is vanaf eind april te koop. Er is keuze uit een Sigma-, Nikon- of Canonvatting. De adviesprijs is €1199. Meer informatie is te vinden op de website van Sigma.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Bjorn Frins

Is dit alleen voor APS-C / cropsensoren of ook te gebruiken op fullframe?

afbeelding van Jasper van Bladel

Dag Bjorn. Dit objectief is speciaal ontwikkeld voor APS-C. Gebruik op Full Frame is wellicht mogelijk, maar enorme vignettering is te verwachten. Maar een klein deel (een rechthoek in het midden) van de Full Frame sensor zal gebruikt worden. Gebruik van een Full Frame objectief op een Full Frame camera heeft de voorkeur. 

afbeelding van houwing

Een mooie opvolger van de reeds niet meer verkrijgbare 50-150 2.8, minder zoom maar wel 1.8. ben benieuwd. Hopelijk is hij ook wat lichter. De prijs is dat niet maar dit is dan ook een Art. Hoge verwachtingen.