Sigma komt met lichtsterke ultragroothoek: 14mm F1.8 DG HSM Art

Sigma komt met lichtsterke ultragroothoek: 14mm F1.8 DG HSM Art

Jasper van Bladel 986 0
Sigma introduceert een bijzonder nieuw objectief. Het betreft een ultragroothoek met een lichtsterkte van f/1.8. Deze 14mm is het zevende objectief in de Art-lijn van Sigma.

Ultragroothoeken zijn er wel meer, maar de combinatie met een groot diafragma maakt dat dit nieuwe objectief van Sigma erg interessant. Sigma zegt dat een dergelijk objectief heel handig kan zijn als je bijvoorbeeld in de nacht een zwerm vuurvliegjes wilt fotograferen en toch een mooi bokeh in je foto wilt hebben. Het objectief is ook ontwikkeld met een mooi bokeh in het achterhoofd, zo zijn de diafragmalamellen mooi afgerond.

We zijn erg benieuwd naar dit objectief, omdat de combinatie van beeldhoek en het grote diafragma je veel nieuwe mogelijkheden geeft. Daarnaast hebben de Art-objectieven van Sigma een naam hoog te houden, dus we verwachten dat ook dit nieuwe model van uitstekende kwaliteit zal zijn.

Lees ook: Sigma introduceert 24-70mm f/2.8 Art objectief
Lees ook: Nieuw 100-400mm ultra telezoom-objectief van Sigma aangekondigd
Lees ook: Nog meer Sigma-nieuws: 135mm F1.8 DG HSM | Art

Asferisch

Sigma zegt dat het nieuwe objectief zowel in het centrum van het beeld als in de hoeken een uitstekende beeldkwaliteit gaat leveren, door de toepassing van drie glaselementen van laag dispersie glas. Ook is deze 14mm het eerste objectief van Sigma waarin een groot (80 mm) asferisch lenselement is toegepast.

MC-11

Het objectief, voorzien van een messing lensvatting, is te gebruiken met de MC-11 Mount Converter en de autofocus heeft fulltime manual override. Ook is de lichtsterke groothoek compatibel met het Sigma USB Dock waarmee fijnafstelling en software-updates geregeld kunnen worden.

De prijs en beschikbaarheid van het nieuwe Sigma-objectief worden later bekendgemaakt.

Specificaties

Lensconstructie: 16 elementen in 11 groepen
Kleinste diafragma: F16
Beeldhoek in graden (35mm) : 114.2°
Minimale scherpstelafstand: 27cm
Afmetingen: (diameter x lengte) ø95.4mm x 126mm
Aantal diafragmalamellen: 9 (afgerond)
Maximale vergroting: 1:9:8
Gewicht: 1,170 gram.

Info: sigmabenelux.com

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper