Sigma introduceert dp1 Quattro en lcd-viewfinder

Julian 1668 0
In februari kondigde Sigma de nieuwe dp Quattro-camera's aan. De dp2 met 30mm-objectief is inmiddels een tijdje op de markt, nu introduceert Sigma de dp1 Quattro met 19mm-groothoek. Ook komt Sigma met een oplossing die je beter zicht geeft op het lcd.

De Sigma dp Quattro-camera's zien er niet alleen bijzonder uit, ook beschikken ze over een unieke sensor bestaande uit meerdere lagen. Het objectief is niet verwisselbaar, dus maakt Sigma drie verschillende versies, met elk een ander objectief. Eerst verscheen de Sigma dp2 Quattro, met 30mm f/2.8-objectief (45mm-equivalent). Nu introduceert Sigma officieel de dp1-uitvoering met groothoekobjectief.

Sigma dp1 Quattro met 19mm f/2.8

De Sigma dp1 Quattro beschikt over een 19mm f/2.8-objectief. Door de cropfactor van 1,5x levert dat een equivalent van 28mm op. Het objectief bestaat uit 9 elementen in 8 groepen en is afgestemd op de sensor om optimale prestaties te leveren. Scherpstellen kan vanaf 20 cm afstand, dat levert een maximale vergroting van 1:8.3 op.

Sigma dp1 Quattro + LVF-01
Sigma dp1 Quattro met LVF-01 viewfinder

LVF-01 viewfinder

Een gemis op de dp Quattro-camera's is een elektronische zoeker. Je bent aangewezen op het lcd om je compositie te maken, of je kunt een externe optische zoeker kopen. Die laatste toont echter geen instellingen en je kunt ook niet zien of de focus goed ligt.

Sommige gebruikers van de DP Merill en Quattro-camera's vonden hier zelf een oplossing op door een 'lcd hood' te gebruiken en deze op het scherm te monteren. Deze accessoires worden veel gebruikt door dslr-filmers en zijn in overvloed verkrijgbaar. Ze zijn echter niet gemaakt voor de Sigma dp Quattro, dus je moet wat knutselen bij de montage.

Sigma lost dat nu op door zelf met een 'lcd viewfinder' te komen: de LVF-01. Met dit hulpstuk scherm je het licht af en zie je het lcd 2,5x uitvergroot door een loupe. Bovendien houd je de camera stabieler vast als je de loupe tegen je oog drukt, wat kan helpen bij het fotograferen met langere sluitertijden.

Prijs en beschikbaarheid

Sigma heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de dp1 Quattro op de markt verschijnt. De adviesprijs is vermoedelijk vergelijkbaar met de prijs van de Sigma dp2 Quattro: 969 euro. Wat de LVF-01 gaat kosten is nog niet bekend.