Sigma introduceert 60mm f/2.8 DN, herziet 19mm en 30mm

jesse kraal 2256 2
Op de persdag van de CP+-camerabeurs in Japan heeft Sigma een drietal 'nieuwe' objectieven voor compacte systeemcamera's aangekondigd. Twee kennen we al, maar krijgen een nieuw jasje, volledig nieuw is de 60mm f/2.8 DN. Allemaal vallen ze in Sigma's Art-lijn.

Onlangs schreven we al over de sterk afgeprijsde Sigma 19mm en 30mm f/2.8 EX DN, we vermoedden toen dat dit te maken zou hebben met een op handen zijnde vervanging. Zoals verwacht heeft Sigma nu herziene versies van de 19mm en 30mm gepresenteerd. Het tweetal is toegevoegd aan de Art-lijn.

Opvallend is de afwezigheid van rubber of kunststof op de scherpstelring. Deze is nu volledig glad en dat geeft de objectieven een wat eigenaardig uiterlijk. Verder is de EX-aanduiding uit de naam verdwenen, gezien Sigma die term niet meer gebruikt met de komst van de Art-objectieven. Kopers kunnen voortaan kiezen uit een zilver of zwart exemplaar.

Sigma 19mm en 30mm f/2.8 DN

Sigma 60mm f/2.8 DN

Nieuw is de Sigma 60mm f/2.8, die duidelijk uit hetzelfde nest komt als de 19mm en 30mm. Op een langere behuizing na, lijkt de 60mm namelijk sprekend op zijn kortere broertjes. In tegenstelling tot de meeste 60mm f/2.8's, is deze Sigma geen macro-objectief. De minimale scherpstelafstand bedraagt 50 centimeter.

Met een effectief bereik van 90mm op een NEX of 120mm op een micro four thirds-camera, is de Sigma 60mm f/2.8 DN een korte telelens, geschikt voor bijvoorbeeld portretten. Wel is de maximale lensopening enigszins beperkt, f/2.8 is weinig indrukwekkend. We vermoeden echter dat daar een vriendelijk prijskaartje tegenover zal staan. Officiƫle informatie over prijzen en introductiedata ontbreekt momenteel nog.

Sigma 60mm f/2.8 DN

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Wat een lelijke beschuitbussen!

afbeelding van Bolletje

Beschuitbus of niet, de 60mm f/2.8 heeft een plaatsje in mijn fototas veroverd! Scherp, scherp, scherp! Het contrast is ook prima en het bokeh acceptabel. Een prima objectiefje en niet alleen omdat de prijs zo belachelijk laag is. Tenzij je een macro mogelijkheden of een grotere maximale diafragma opening nodig hebt, is dit Sigma objectief een no brainer. Gewoon halen dat ding.