Scherp prijskaartje voor Sigma 18-35mm f/1.8

Sigma hangt scherp prijskaartje aan 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Julian 9139 7
Sigma verraste met de aankondiging van de 18-35mm f/1.8. Nooit eerder zagen we zo'n lichtsterke zoom. Toen we onze eerste testfoto's bekeken, vielen we van onze stoel van verbazing: de prestaties zijn onwaarschijnlijk goed. Blijft alleen nog het prijskaartje over...

Onlangs stuurde Sigma ons een testexemplaar van de 18-35mm f/1.8 DC HSM Art toe. Wij waren erg benieuwd, voor zo'n ontwerp zal vast wel ergens een concessie zijn gedaan, toch? Wat blijkt, de 18-35mm is niet alleen de lichtsterkste zoom voor aps-c-camera's aller tijden, ook de prestaties zijn ongelofelijk goed. De scherpte is verbluffend, zelfs aps-c-primes in dit bereik hebben het nakijken.

Zulke specificaties gecombineerd met dergelijke prestaties, daar zal wel een flink prijskaartje tegenover staan. We bleven enige tijd in onzekerheid. Hoewel we wisten hoe het objectief presteerde, bleef Sigma angstvallend stil over de prijs.

Adviesprijs: 759 euro

Nu is het dan zover. Sigma maakt de prijs bekend. En wat blijkt? Wederom heeft de objectievenfabrikant een verrassing in petto. Het objectief komt voor een adviesprijs van 759 euro op de markt, weet Sigma Benelux ons te vertellen. Dat vinden we een opvallend scherpe prijs voor een objectief met deze specificaties en prestaties.

Sigma 1835

Beschikbaarheid

In juli moet het objectief met Canon-vatting in de winkels liggen. Bezitters van een Nikon- en Sigma-camera moeten nog wachten tot augustus. Wanneer de variant voor Sony en Pentax komt, is nog niet bekend.

Review in DIGIFOTO Pro 2.2013

Dat we onder de indruk zijn van de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art zal je ondertussen wel duidelijk zijn. Hoe we er precies over denken, dat lees je in DIGIFOTO Pro 2.2013, deze editie verschijnt in de laatste week juni.

Testfoto's

Op ons definitieve oordeel zul je nog even moeten wachten. Wel kun je alvast je eigen conclusies trekken aan de hand van onze testfoto's. Eerder publiceerden we een flinke selectie, waaronder 78 foto's geschoten op f/1.8.

Sigma 18-35mm
Sigma 18-35mm @ 35mm f/1.8 - Onder: 100% uitsnede

Sigma 18-35mm

afbeelding van justin Berends

Ik zie in de 100% vergroting toch wel iets waar Sigma om bekend staat: Chromatische Aberratie is toch weer aanwezig. Nou zul je daar altijd wel last van hebben. Maar met mijn Nikon 16-35 F4 is dit toch echt een stuk minder. Maar daar lever je dan wel weer in op je F ;)

afbeelding van Julian

Dit is op f/1.8 - worst case scenario... En niet gecorrigeerd. CA in de onscherpe delen (zoals hier) is iets wat bij Nikon ook vaak te zien is overigens. Wellicht niet op een 16-35mm f/4, maar dat is ultragroothoek voor fullframe - de Sigma een standaardzoom voor aps-c. Je zou de Nikkor 35mm f/1.8 DX-prime er naast moeten zetten bijvoorbeeld...

afbeelding van SK

16-35 is qua diafragma niet vergelijkbaar, maar qua beeldhoek natuurlijk wel een stukje extremer nog dan de 18-35...

De 35mm f/1.8 is niet een lens die heel erg veel last heeft van CA. In behoorlijk extreme omstandigheden zie je wel wat..

afbeelding van Julian

De 16-35mm f/4 is een ultragroothoek voor fullframe. Natuurlijk kun je 'm ook op aps-c gebruiken, maar zeg nou zelf - dat is toch zonde? De 18-35mm is alleen geschikt voor aps-c. Appels en peren.

Deze Sigma heeft ook absouut niet veel last van CA. In behoorlijk extreme omstandigheden zie je wel wat ;)

afbeelding van Robert

Hi Julian, denk jij dat deze lens ook prettig presteert op de Red Epic X?

afbeelding van Julian

Hoi Robert,

Goede vraag. De Epic X heeft een cropfactor van 1.3x als ik het goed heb (bij 5K). De Sigma 18-35mm is voor aps-c (1.5x) gemaakt, maar heeft wel een wat grotere beeldcirkel dan dat. Niet genoeg om fullframe te bedekken, maar 1.3x in een breedbeeldcrop werkt wellicht.

De beeldkwaliteit in de hoeken loopt dan waarschijnlijk wel wat terug, gezien je een deel van het objectief gebruikt dat er eigenlijk niet voor gemaakt is. Gezien de zeer goede prestaties (in de hoeken) verwacht ik eigenlijk dat dit niet schokkend zal zijn. Dat zou je wel even in de praktijk moeten uitproberen...

Of in 4K schieten... dan is de cropfactor 1.6x en moet de dekking geen probleem zijn.

afbeelding van Edwin van Hoof

Kijk.... dit is nou een review aar ik iets aan heb. Dank Julian!