Shadows en blacks. Wat is het verschil?

Shadows en blacks. Wat is het verschil?

Redactie DIGIFO... 4287 0
Vorige week schreven we al een artikel over de verschillen tussen 'highlights' en 'whites' en deze week kijken we naar het andere eind van het spectrum. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen 'shadows' en 'blacks'?

Net als bij de highlights en whites zien we ook bij de 'shadows' en 'blacks', ook wel bekend als 'schaduwen'  en 'zwarte tonen', twee schuifjes die in eerste instantie hetzelfde lijken te doen. Als je er beter naar kijkt dan zie je dat 'highlight's vergelijkbaar is met 'shadows' en dat 'whites' vergelijkbaar is met 'blacks'.

Bewerken

Als je het vorige artikel hebt gelezen heb je wellicht al een beeld van de verschillen. Het schuifje voor de 'blacks' verandert het zwartpunt, de donkerste pixels waar geen informatie meer in schuilt en het schuifje voor de 'shadows' heeft invloed op de donkere delen van de foto waar nog wel details in zitten. Ook beïnvloed het 'blacks'-schuifje de hele foto, terwijl het schuifje voor de 'shadows' de lichtere delen van de foto intact houdt.Shadows & BlacksOp bovenstaande foto kan je duidelijk het verschil zien tussen de 'blacks' (links) en 'shadows' (rechts). Bij beide foto's is het schuifje zo ver mogelijk in de min geschoven.

Bij het bewerken van de foto is het dus raadzaam om eerst het 'blacks'-schuifje te gebruiken en daarna door te gaan met de 'shadows'. Met de 'blacks' kan je een ankerpunt maken waarna je met de 'shadows' specifiekere veranderingen kan aanbrengen. Pas wel op. Doordat je met 'blacks' de hele foto beïnvloedt is het makkelijk om dit teveel aan te passen op de foto. Als het zwartpunt naar wens is, kijk dan goed of andere onderdelen van de foto (met name huid tinten) er nog wel goed uitzien.

RAW

Uiteraard geldt hiervoor net als bij het vorige artikel dat het voor het optimale resultaat belangrijk is dat je in RAW fotografeert. In JPEG bestanden zit een stuk minder informatie in donkere delen, waardoor je veel minder met het 'shadows'-schuifje kan veranderen.

Het originele artikel over dit onderwerp kun je hier lezen.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie