Sfeerverslag: prijsuitreiking Photo Academy Award 2011

daniellevangorkom 4518 2
Een opgewekte, volstrekt onbekende presentator, een driekoppige liveband en een volgepropte zaal. De uitreiking van de The Photo Academy Award werd gisteren voor de derde keer in het Fotomuseum Den Haag gehouden. Daar waren wij natuurlijk bij.

Bij aanvang scheen nog lekker de zon en de gasten verzamelden zich, inclusief welkomstdrankje, op het terras. Om zes uur zou de uitreiking van start gaan, maar de organisatie liet nog even op zich wachten. Iedereen stond geduldig te wachten totdat er om half 7 dan eindelijk werd geroepen dat de prijsuitreiking kon beginnen.

De zaal werd al snel gezellig druk, waarna de presentator van de avond, Keimpe de Jong, het ijs brak. 'Misschien denken sommige van jullie: die man komt me bekend voor. Dat kan niet, want jullie kennen mij helemaal nergens van!' Een golf van gelach ging door de zaal en Keimpe leek, met zijn geslaagde opening, zichtbaar opgelucht.

TPAA uitreking
De volle zaal wacht in spanning de uitslag af

Dit jaar zouden de verschillende sponsoren hun eigen winnaars bekendmaken. Van elke sponsor werd een vertegenwoordiger naar voren geroepen om de nominaties te showen. De getoonde nominaties werden vergezeld door het geluid dat galmde uit de instrumenten van de liveband.

Vervolgens zou de winnaar van de vakjuryprijs bekend gemaakt worden. Het bleef echter nog wel even spannend, omdat niemand wist of de gekozen winnaar wel aanwezig was. Zelfs de organisatie wist het niet zeker.

GUP mocht aftrappen om de eerste winnaar van de avond bekend te maken. Voor hem was het de tweede keer dat hij het ingezonden werk beoordeelde en naar eigen zeggen was het niet meer spannend, maar eerder ontspannend.

Nieuwe prijs

Na een heleboel categorieën was daar eindelijk het moment suprême. De publieksprijs, de eervolle vermelding, de The Photo Academy Award Overall Winnaars nummer 1, 2 en 3 zouden bekend gemaakt worden. Voor de publieksprijs stemde maar liefst 1282 mensen. Vincent Quak was de door het publiek geprezen man. Naast de titel van Publiekswinnaar won hij ook een Leica-camera.

Publieksprijs
Vincent Quak ontvangt de publieksprijs, beschikbaar gesteld door Transcontinenta

Dit jaar was er iets bijzonders. Yvonne Feil van Kahmann Gallery betrad het podium om haar zegje te doen. Na haar praatje van zo'n 15 minuten was het behoorlijk duidelijk dat er een uitzondering werd gemaakt voor één van de fotografen: Hellen van Es. Haar werk sprong er namelijk heel erg uit, dus vond Yvonne dat zij ook een prijs verdiende. Speciaal voor haar werd de Eervolle Vermelding in het leven geroepen. Omdat zij alleen deze titel kreeg, bedacht de presentator dat het wel leuk zou zijn als hij een nummer voordroeg. Hellen van Ess zat zelf in Amerika, waardoor alleen wij van het ingestudeerde nummer, genaamd 'In Ess', konden genieten.

Uitreking TPAA 2011

Als klapper op de vuurpijl liep de jolige presentator ook nog even de zaal in. Lichtelijk aangeschoten aanwezige dansten vrolijk mee, terwijl de rest van schaamte niet wist waar zij moesten kijken.

De kers op de taart was natuurlijk de bekendmaking van de nummers 1,2 en 3 'overall'. Op de derde plaats van The Photo Academy Award Overall eindigde Linelle Deunk en de tweede plaats ging naar Zaza Bertrand. De nummer één van de avond en absoluut de grote winnares was Inge van Iersel. Met drie prijzen en een nominatie mag je best trots op jezelf zijn.

Interview

Natuurlijk wilden wij Inge een aantal vragen stellen over haar werk en over haar overwinning. Inge: 'Bizar dat ik gewonnen heb, heel geweldig natuurlijk, maar ik had het echt niet verwacht. Ik vond het ontzettend leuk dat ik genomineerd was, maar ben er helemaal niet meer mee bezig geweest. Ik had eerder verwacht dat Linelle Deunk zou winnen, dus ik dacht oprecht dat ik niks ging winnen. Maar ik vind het heel geweldig natuurlijk.'

Over haar manier van fotograferen zegt ze: 'Ik heb nergens over nagedacht. Want ik werk echt puur vanuit mijn intuïtie en mijn gevoel en vanuit de liefde voor die mensen die ik drie jaar gevolgd heb. Dus ik ben gewoon zoveel mogelijk met hen geweest. En mijn camera.. Tsja, ja ik weet niet hoe ik dat moet zeggen. Die legde dat gewoon vast.'

Het interview met Inge werd helaas onderbroken door de fotograaf die haar op de groepsfoto wilden zetten. Nog even snel een vraag over waarom zij het gezin drie jaar volgde. 'Het begon met een project voor school en dat heb ik met twee maanden afgesloten, maar ik wilde gewoon verder gaan. Ik heb een bijzondere band met deze mensen. Drie jaar volgen is nooit met voorbedachte rade geweest, maar het is gewoon zo gelopen', aldus Inge.
 

Afloop

Na de uitreiking liep de zaal al snel leeg. De aanwezige haastten zich naar buiten voor een borrel en een lekker hapje, terwijl het team van DIGIFOTO Pro zich vestigde achter de tafel met de DIGIFOTO Pro Specials. De aanwezige kwamen voorzichtig bij onze tafel kijken. 'Uh, is dit gratis?' was een vaak gehoorde vraag. Een van de gasten liet ons zelfs nog even weten dat hij de sfeer erg prettig vond. 'Geen doorgedraaid volk, maar fotografen vol talent', aldus de onbekende man. Hij meldde ook nog even dat hij het een geslaagde avond vond en liep vervolgens met de DIGIFOTO Pro Special van de TPAA onder zijn arm de deur uit.

TPAA Special
De DIGIFOTO Pro Special Edition Photo Academy Award 2011 wordt aandachtig bestudeerd

Rond 9 uur was de avond alweer op zijn eind. De felle lichten die aangingen in de zaal gaven ons het teken dat het feest echt voorbij was en dat we richting huis konden vertrekken.

afbeelding van daniellevangorkom

Daniëlle van Gorkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Daniëlle

afbeelding van Shaggy

Voor een thema wat volledig in het teken staat van fotografie, vindt ik de geplaatste foto toch echt van webcam kwaliteit... Had er niemand een iets mooier beeld vastgelegd?

afbeelding van Julian

De afbeeldingen zijn vervangen.